Gorenjska
3216 ogledov

Poslovna cona Hrastje za visoko tehnološka podjetja, a ne na plečih okoliških prebivalcev

Peter Šalamon
Kandidatom za župana Mestne občine Kranj smo postavili enaka vprašanja na različne tematike, ki se dotikajo kranjske občine. V prvem takšnem »soočenju« bomo predstavili njihov pogled na Poslovno cono Hrastje.

V Kranju je zadnja leta v ospredju tudi vzpostavitev Poslovne cone Hrastje. Velikokrat je slišati, da na tem področju močno zaostajamo. V zadnjih letih pa se sicer stvar premika. Aktualni župan, ki se poteguje za drugi mandat, Matjaž Rakovec pravi, da je občina v preteklih letih sprejela več občinskih podrobnih prostorskih načrtov (OPPN) za lažji in hitrejši razvoj podjetništva in ustvarjanje novih delovnih mest. »Eden od teh je OPPN za območje poslovno-proizvodne cone Hrastje. Nameravamo vzpostaviti razvojno naravnano cono, saj bo tudi infrastruktura urejena za potrebe visokotehnoloških podjetij. Zaključuje se komasacija, začetek del je predviden v drugi polovici leta 2023, v projektiranju pa je tudi cesta za novo poslovno cono: za prvo fazo ceste je izvajalec že izbran, za drugo fazo, priključek iz ceste Kranj–Šenčur, pa bo v naslednjem letu,« pravi Rakovec. Slednji izpostavlja še ostale projekte na področju gospodarstva, kot so sprejetje OPPN za industrijsko območje Labore za nadaljnji razvoj podjetij na tej lokaciji in OPPN Kolodvor; povezovanje subjektov v poslovno-obrtniški coni na Primskovem v okviru projekta CityCircle, tudi s platformo za medsebojno komuniciranje in komuniciranje z ustreznimi službami občine; odkup prostorov nekdanje poslovne enote Pošte Slovenije v starem mestnem jedru, kjer so odprli Kovačnico – podjetniški inkubator; nenazadnje pa so na pobudo lokalnega gospodarstva v sodelovanju s Fakulteto za organizacijske vede in Fakulteto za elektrotehniko v Kranju zasnovali nov obštudijski program Bionika.

Da Kranj nujno potrebuje dobro poslovno cono, saj pri tem zaostaja za veliko manjšimi okoliškimi občinami, je prepričan tudi Zoran Stevanović, ki kandidira s podporo stranke Resni.ca. »Podjetniška cona v Šenčurju nam pobere velik del podjetniške smetane. Hrastje se je pokazalo kot ena izmed najboljših lokacij, tako zaradi primernosti mesta, bližine avtoceste kot tudi dejstva, da se bo hkrati z gradnjo takšne cone poskrbelo tudi za velik pripadajoče infrastrukture, kar se bo pozitivno odrazilo tudi za prebivalce Hrastja,« pojasnjuje Stevanović. Ob tem pa izpostavlja, da že prihaja do težav glede cone, predvsem povezanih s tamkajšnjimi prebivalci. »Ena takšnih predstavljajo različne malverzacije in sumljive razlastitve na področjih, ki so se pri gradnji cone pojavile kot atraktivna investicija za posameznike, vključene v projekt in so blizu aktualni občinski oblasti. Jasno je, da cona potrebuje ustrezno zemljišče, vendar pa obstajajo alternative, kako jo zgraditi na področja, ki bi za lokalne prebivalce, ki so lastniško in drugače prisotni že desetletja, predstavljalo najmanj škode. Izredno lepa lovska koča, ki ima ogromen pomen za skrb za divjad, vzdrževanje krmilnic v okoliških gozdovih itd. in je prisotna že od leta 1975, bo tako čez noč porušena, nadomestilo pa zanemarljivo,« dodaja Stevanovič in ob tem zagotavlja, da si bo kot župan »prizadeval za simbiozo z lokalnimi prebivalci, pri čemer bo ena poglavitnih točk tudi zajezitev tovornega prometa iz prometne cone preko lokalnih vasi.«

»Obljube glede poslovno-industrijske cone v Hrastju so mrtve črke na papirju,« pa je prepričan kandidat stranke Več za Kranj Aleksander Svetelj. »Šenčur nas je že pred leti prehitel s poslovno cono, nekaj let za tem še Naklo. Podjetniki selijo svoje obrate izven Kranja. In če razmišljamo, je to žal popolnoma logično. Kako se bo razvijal šport, kultura, zdravstvo in vse ostale dejavnosti, če nimajo podpore gospodarstva? Da ne omenim, da so prihodki podjetji v Kranju občutno pod slovenskim povprečjem. Kranj ta hip potrebuje kriznega menedžerja, ki bo mesto pripeljal iz rdečih številk. Mislim, da bo odpeljal še zadnji vlak, če tega ne storimo na tokratnih lokalnih volitvah. Kot Kranjčan in podjetnik ne morem dopustiti, da Kranj pada in tone, ter da ga okoliške vasi in mesta prehitevajo tako po levi kot po desni. Zdajšnji podatki so zelo alarmantni,« pravi Svetelj.

Vzpostavitev Poslovne cone Hrastje podpira tudi Ivo Bajec, ki ga podpirajo SDS, NSi, SLS in Zeleni Slovenije. Po njegovem mnenju gre za priložnost, da Kranj dobi nova delovna mesta. »Takšna delovna mesta, ki bodo imela visoko dodano vrednost. Prostor na tem območju je potrebno ponuditi visoko tehnološkim podjetjem, ki bodo tam gradila svoje obrate. Seveda pa ni visoke tehnologije brez ustreznih kadrov. Zato je nujna tesna povezava kranjskih šol s takimi podjetji. Imamo odlični Šolski center Kranj, kjer bi s povezovanjem z visoko tehnološkimi podjetji lahko vzgojili odličen kader, ki bi kasneje delal v teh podjetjih. Če to nadgradimo še z Univerzo na Gorenjskem, ki bi lahko slonela na tehničnih usmeritvah, je gospodarski razcvet Kranja zagotovljen. Če je gospodarstvo trdno, je zagotovljena tudi sociala,« pravi Bajec. Ob tem pa na robu industrijske cone Hrastje predlaga tudi postavitev sortirnice odpadkov. »Ta bi bila zgrajena blizu uvoza na avtocesto in ne bi imela negativnih vplivov na okolje. S to sortirnico bi dosegli, da bi v RCERO vozili smeti v obliki strogo ločenih frakcijah, s čimer bi zmanjšali stroške odlaganja odpadkov in posledično s tem dosegli nižje cene ravnanja z odpadki za občane.«

Po besedah kandidata Gibanja Svoboda Srečka Barbiča naj bo Poslovna cona Hrastje prvenstveno namenjena obrtnikom in podjetnikom v kranjski občini. »Kot nam je poznano, je izvedba cone nujna. Povezovalna cesta Cona Hrastje  – Kranj avtocesta kot bistvo problema cone, bi reševali začasno, do ureditve štiripasovnice Kranj – Šenčur. Osnova za razvoj gospodarstva je priprava ustreznih prostorskih aktov, da investitor, ki pride, ve, kje lahko postavi tovarno, kakšni so pogoji in kdaj bo dobil gradbeno dovoljenje. Mora pa občinska uprava skupaj z županom odpreti vrata vsem gospodarskim subjektov v občini in ji aktivno pomagati pri reševanju njihovih izzivov na eni strani, medtem ko mora gospodarstvo prisluhniti občini in se v občini vesti družbeno odgovorno,« zaključuje Barbič.

SOOČENJE 2022 Gorenjska V stari Kranj je treba pripeljati več obiskovalcev SOOČENJE 2022 Gorenjska Mesto športa in Prešernovo mesto bosta izboljšala svojo pozicijo SOOČENJE 2022 Gorenjska Vsi za več stanovanj, a z različnimi pristopi SOOČENJE 2022 Gorenjska Bo Kranj le dobil sodobno avtobusno postajo? SOOČENJE 2022 Gorenjska Ozelenitev potrebna, a drugače zastavljena, trajnostni razvoj pa zelo pomemben SOOČENJE 2022 Gorenjska Pomemben je enakomerni razvoj tako mesta kot podeželja Zdravstveni dom Kranj SOOČENJE 2022 Gorenjska Gorenjska bolnišnica sodi v Kranj Upravna enota Kranj in Mestna občina Kranj sta v isti stavbi SOOČENJE 2022 Gorenjska Priseljevanje tujcev tudi letos buri duhove SOOČENJE 2022 Gorenjska Črpanje evropskih sredstev je uspešno, a po nekaterih usmerjeno v napačne projekte
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.