Gorenjska
178 ogledov

Pospešen prehod mest k podnebni nevtralnosti

Mestna občina Kranj je bila v okviru dvoletnega programa Pilot Cities, ki ga financira Evropska unija in je del misije 100 podnebno nevtralnih in pametnih mest, izbrana za testiranje in izvajanje inovativnih pristopov za razogljičenje mesta.

Mestna občina Kranj, ki je vodilni partner konzorcija, v katerem so še Mestna občina Ljubljana, Mestna občina Velenje, Inštitut Jožef Stefan in Envirodual, bo z 52 pilotnimi mesti dve leti  del NetZeroCities programa Pilot Cities. V tem času bodo v izbranih mestih testirali različne inovativne pristope na področjih, na katerih prihaja do največjih emisij toplogrednih plinov. V času trajanja pilotnega projekta bodo izvajali širok nabor aktivnosti s področja mobilnosti, vključno z razvojem aplikacije MaaS in optimizacijo javnega potniškega prometa.

Aktivnosti bodo spremljale tudi informacijske kampanje in aktivno vključevanje meščanov. »Program Pilot Cities je priložnost za povezovanje, izmenjavo izkušenj z drugimi mesti in prenos dobrih praks. Končni cilj aktivnosti je pospešen prehod mest k podnebni nevtralnosti po vsej Evropi,« so ob trem sporočili s kranjske občine.

Komentarjev 3
  • Kmodri 14:42 02.marec 2023.

    Eko fašizem!

  • Avatar lu.ckyss
    lu.ckyss 10:59 02.marec 2023.

    Dajmo kreteni pokleknite pred oblastjo in razumite, da manj kot boste imeli, bolj boste srečni...Sedaj pa rokav gor in hlače dol...ovce..

  • bobubob 08:59 02.marec 2023.

    Take igrice bo plačal plebs - nekaj lokalci z dražjimi komunalijami in davki, nekaj pa po socialistični maniri tudi npr. tisti iz Haloz, ki nimajo še niti vodovoda, stabilne omrežne napetosti, normalne asfaltne poti, saniranih plazov, da o širokopasovnih omrežjih ...prikaži večh ne govorim. Pa večina njih kakih uradniških kovid dodatkov še videla ni in so zadovoljni že, če je njihovo delo sploh plačano. To je Slovenija, za ene meso, drugi pa zelje - povprečje pa je 'segedin'. Nismo izjema, afne gunca cela EU.