Gorenjska
1256 ogledov

Potrebno bo boljše sodelovanje

Peter Šalamon
Na delovnem obisku v Mestni občini Kranj so se mudili trije ministri nove Vlade, in sicer ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaž Han in minister, pristojen za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, Aleksander Jevšek.

Župan Matjaž Rakovec in podžupan Janez Černe sta ministrom s sodelavci mestne uprave na delovnem sestanku na občini predstavila aktualne investicije in projekte. »Kranj je tretja največja slovenska občina v res velikem razvojnem potencialu in vesel sem, da so tu trije ministri. Srečanje je bilo zelo delovno. Predstavili smo jim vse uspehe našega mandata in pa izzive za naprej,« je povedal kranjski župan Matjaž Rakovec. Ob tem je povedal, da je sodelovanje z vlado zelo pomembno

Največ pozornosti je bilo sicer namenjeno pridobivanju evropskih sredstev v sedanji in prihodnji perspektivi. »Na ministrstvu za kohezijo trenutno pripravljamo partnerski sporazum za finančno perspektivo 2021-2027, ki ga bomo Evropski komisiji oddali do 15. julija. Uradno potrjen in podpisan s strani Evropske komisije ga pričakujemo nekje v avgustu. Začenjamo pa tudi s programiranjem za novo perspektivo, v katerem bomo zapisali konkretne projekte, ki se bodo izvajali in koliko bodo stali. Tukaj bomo vključili tako vzhodno kot zahodno regijo, razvojne agencije in lokalne skupnosti. Ocenjujem namreč, da je bilo v preteklosti premalo pogovarjanja o tem, kateri projekti se bodo izvajali in za katere projekte bomo rekli, da so regionalnega, državnega in lokalnega pomena,« je povedal minister, pristojen za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, Aleksander Jevšek.

Lokalne skupnosti se sicer v zadnjem času soočajo s težavami glede podražitev. Tega se po besedah Jevška zavedajo tudi na vladi in ministrstvu. »To ni samo projekt Slovenije ampak problem celotne Evrope. Dražitve projektov na eni strani povzročajo zastoje pri izvajanju, po drugi strani pa tudi možnosti zaključka projektov. Evropska komisija prav zaradi tega v okviru prejšnje perspektive pripravlja ukrepe, da bo možno te projekte zaključiti bodisi s premikom projektov v novo finančno perspektivo bodisi z drugimi mehanizmi, ki bodo omogočili, da se projekti zaključijo.« Sicer pa je ministra Jevška v Kranju najbolj navdušil projekt Pametno naselje Mlaka, ki je združil zeleno in digitalno, kar je tudi vodilo v novi finančni perspektivi. Ob tem pa je izpostavil še pomen izgradnje gorenjske bolnišnice, pri čemer mora v tem projektu sodelovati država in vanj vključiti več različnih ministrstev, ter izgradnjo potrebne infrastrukture.

V nadaljevanju obiska so se ministri odpravili v stari Kranj in si ogledali potek obnove Kovačnice, nato pa obiskali še podjetji Iskratel in 3FS ter predstavili uspešno sodelovanje med občino in gospodarstvom.

Komentarjev 2
  • ginko 08:34 09.julij 2022.

    Tovariš Han je bil pred tem obiskom sigurno na Brezjah, kjer se pomolil, da naj Bog pomaga vladi, ki ni podobna nikakršni vladi, ampak opitim zmagovalcem.

  • Dusan12 08:15 08.julij 2022.

    Jevšek je specialist za pametna naseja,specializacijo je opravil v sosedovem zajčniku.