Gorenjska
476 ogledov

Povedo vso zgodovino vseh bolezni tudi za svojce in sosede

zdravila, zdravilo, lekarna Shutterstock
Z Lekarniške zbornice Slovenije so včeraj opozorili, da okuženi z novim koronavirusom pogosto obiščejo lekarno in da so zato farmacevti kljub upoštevanju strogih ukrepov vsak dan izpostavljeni velikim tveganjem. Kadra zato zmanjkuje že po vsej Sloveniji. Zato smo se pozanimali, kakšne težave imajo v Gorenjskih lekarnah, ki izvajajo lekarniško dejavnost v 23 lekarniških enotah po celotni Gorenjski, razen na območju občine Naklo.

Magistra farmacije Janja Markič iz službe za trženje v Gorenjskih lekarnah nam je odgovorila, da so v tem jesenskem valu imeli pozitivnih na covid-19 skupaj 35 zaposlenih oziroma slabih 20 odstotkov. Trenutno pa bolezen covid-19 preboleva na bolniški šest zaposlenih. Vseskozi je bilo tudi precej zaposlenih odsotnih zaradi izolacije, ki so bile posledica rizičnega stika večinoma med družinskimi člani.

Kljub številnim bolniškim dopustom, nekateri so bili odsotni ne le zaradi covida, so delo organizirali tako, da so bile lekarne še vedno podnevi odprte. Edina izjema je bila lekarna v Preddvoru, ki je bila en turnus en teden zaprta. Zaprli pa so nočno dežurno službo, kar je bilo v skladu s priporočilom MZ in v skladu s preventivnim ravnanjem v smeri preprečevanja mešanja zaposlenih po enotah. V nočno dežurno službo namreč hodijo vsi farmacevti iz Gorenjskih lekarn.

Po obisku obolelega za covidom lekarno zaprejo za eno uro

O tem, ali so imeli tudi na Gorenjskem zaplete z uporabniki storitev in kakšni so bili, pa so nam iz GL odgovorili, da so tudi v njihove poslovalnice prihajali pozitivni na covid-19, čeprav je povsod jasno označeno, da to ni dovoljeno.

"Večkrat se nam je zgodilo, da smo morali po takem obisku lekarno za približno eno uro zapreti, da smo jo temeljito prezračili in razkužili. Seveda nismo bili navdušeni nad tem, še manj pa vsi drugi naši uporabniki, ki so ostali pred zaprto lekarno in so se morali tja vrniti. Takšno početje je neodgovorno. Ocenjujem pa, da se stvari izboljšujejo. Pri nas je bila to pereča tema v začetku jesenskega vala epidemije, ko je bila Gorenjska tudi najbolj prizadeta," je opisala Janja Markič.

Pri dvigu zdravil na recept pomagajo tudi prostovoljci

Lekarne imajo sicer zelo različne izkušnje z obiskovalci. Kot najbolj moteča oziroma nadležna pa naša sogovornica označi pogovarjanje med »znanci« pred ali v lekarni, ko drug drugemu svetujejo razne terapije, ki izvirajo s spleta ali dvomljivih medijev.

"So bolniki, ki skrivajo svoje težave in jim je težko govoriti o težavah, so obiskovalci, ki ponosno povejo, da so virus preboleli in sedaj niso več kužni. In so obiskovalci, ki vso zgodovino vseh bolezni povejo tudi za svojce, sosede in še koga.
V lekarno pridejo stranke po zdravila, pa tudi v prosto prodajo, ki ob pogovoru (ko sprašujemo, za koga je zdravilo in kakšni so znaki) povedo, da so bili pozitivni na koronavirus ali pa da je pozitiven njihov zakonec. Na receptu jih prepoznamo, ker imajo predpisan vitamin D3 v odmerkih za zdravljenje (ne za preventivo). Vsem povemo, da naj ne hodijo sami v lekarno, ampak naj pošljejo koga drugega, ponudimo pa jim tudi informacijo oziroma telefonsko številko Mestne občine Kranj, saj ta nudi pomoč za takšne primere."

Nekateri se zanimajo za izdajo zdravil na recept preko spletne lekarne in dostavo zdravil na dom. Vendar zakoni tega ne dovoljujejo. Torej se bo še nekaj časa moralo po zdravila na recept v lekarno. Preko spletne lekarne se namreč lahko naročajo le zdravila za samozdravljenje, prehranska dopolnila, medicinski pripomočki in kozmetika.

Padec prodaje kozmetike in drugega trgovskega blaga

Glede poslovanja enot Gorenjskih lekarn je Janja Markič razložila, da se letošnje leto bistveno razlikuje od prejšnjih.
"Spomladi, predvsem v februarju, marcu in deloma še v aprilu, smo bili priča izjemno povečanim nakupom zdravil brez recepta, razkužil in mask. Potem je bila panika, ker na trgu ni bilo več možno dobiti mask in zaradi tega smo izumili pralne maske, ki so se zelo uspešno obdržale. Pravih zaščitnih mask je zdaj dovolj in tudi cene mask so se umirile .... V času, ko je bilo predpisano nošenje rokavic, je na trgu zmanjkalo rokavic.
Potem, ko je vlada predpisala omejitev izdaje zdravil na recept na enomesečno terapijo in prodajo zdravil brez recepta na eno pakiranje, se je delo v lekarnah vsaj potrojilo, saj so uporabniki toliko pogosteje hodili v lekarne. Jesenski del leta pa poteka bolj umirjeno in konstantno. Se je pa struktura nakupov v lekarnah spremenila. Zaradi prostorskih omejitev lekarn se lahko hkrati v naših prostorih zadržuje zelo malo ljudi – v manjših lekarnah le po eden, v večjih pa nekaj več. Vrste so zunaj, kar je dokaj neprijazno do uporabnikov. Tisti, ki je v lekarni, se praviloma res tu ne zadrži dolgo oziroma dlje, kot je to potrebno za najnujnejše opravke. Zato nam je zelo padla prodaja kozmetičnih izdelkov in drugega trgovskega blaga. Močno pa se je povečala prodaja preko naše spletne lekarne," je navedla sogovornica.

Komentarjev 1
  • Mary_Buchholtz 20:14 16.december 2020.

    Zapustil sem službo in zdaj. S tem preprostim spletnim delom na domu zaslužim 139 USD na uro 0d doma. zaslužim 25 tisoč dolarjev na mesec s spletnim delom 3 ure dnevno. ... >>>>> www.MagnifyIncome.Com