Gorenjska
601 ogledov

Povezani delavci so najmočnejši partner delodajalcu

Žurnal24 main
Delavci iz Kranja so vedno tradicionalno praznovali svoj praznik na Svetem Joštu. Ob prihodu na vrh hriba so prejeli rdeč nagelj, na prireditvi je nato pred množico, ki je posedla po travi blizu cerkve sv. Jošta, najprej zaigral pihalni orkester, sledil je uvodni pozdrav sindikalista, kulturni program, nato osrednji govornik in zabavni del. Obvezna je bila gostinska ponudba, pri čemer so člani sindikata dobili ugodne bone za hrano in pijačo.

Svet gorenjskih sindikatov lani 46. tradicionalnega prvomajskega srečanja na Svetem Joštu nad Kranjem zaradi epidemije ni organiziral. In tudi letos ga zaradi znanih razlogov ne bo... Predsednico SGS Nežko Bozovičar smo zato zaprosili za komentar o razmerah.

"Ne glede na to, kje in kako boste praznovali praznik dela, vsem želimo, da verjamejo vase in v svoje delo, da zaupajo, da se lahko vedno in povsod zanesejo na svoj sindikat in da se zavedajo, da so povezani in enotni v svojih prepričanjih najmočnejši partner svojemu delodajalcu," je navedla.

Delavcem zato predsednica SGS svetuje, da se včlanijo v sindikate in skozi različne oblike brezplačnih svetovanj, izobraževanj in usposabljanj, ki jih sindikati nudijo svojim članom, pridobijo prepotrebna dodatna znanja in veščine, ki bodisi pripomorejo k ohranitvi zaposlitve ali pri iskanju novih zaposlitvenih možnosti. "Vedno pa se člani lahko obrnejo na našo pravno službo, kjer jim svetujemo, jim pomagamo in jih zastopamo, ko se znajdejo v negotovih razmerah," je poudarila Nežka Bozovičar.

Najslabše so razmere v gostinstvu in turizmu

Letos pa je zagotovo lažje kot je bilo v istem obdobju lani, je prepričana, čeprav je še vedno veliko čakajočih na delo od doma, nekatera podjetja imajo še vedno krajši delovni čas. Nekatera podjetja so odpuščala. Najslabše so razmere v gostinstvu in turizmu, ki sta najbolj prizadeti panogi.

Po drugi strani pa dodatno zaposlujejo zlasti v kovinski industriji in dejavnostih, povezanih z avtomobilsko industrijo, pa tudi v gradbeništvu. Mnogi zaposleni pogrešajo medsebojno druženje, kajti vsa usposabljanja in izobraževanja ter poslovni sestanki so se preselili na splet, je izpostavila Nežka Bozovičar.

Zaradi Titovega obiska asfaltirali cesto

Sveti Jošt ali samo Jošt, vzpetina in naselje na 847 metrih, je hišna gora Kranjčanov. Nekoč so ga množično obiskovali predvsem romarji, zdaj pa predvsem izletniki in rekreativci. Že med svetovnima vojnama so na Joštu pripravljali delavske shode in prvomajska praznovanja. In kot smo zapisali že v uvodu, je kar 45 let prvomajska srečanja organiziral Svet gorenjskih sindikatov.

Prvi maj je skozi zgodovino postal simbol boja za delavske pravice in solidarnost, za državni praznik je bil pri nas razglašen leta 1945, zato ima ta dan politični predznak, nekateri so ga imenovali tudi komunistična velika noč.

Leta 1977 je na Jošta za 1. maj prišel predsednik Josip Broz Tito. In kot vedo povedati še marsikateri Kranjčani: Tito je tedaj imel govor, z ženo Jovanko pa sta v gostišču jedla polento in golaž. Ob tej priložnosti so tudi asfaltirali cesto prav do vrha.

 

Komentarjev 1
  • Avatar karjola
    karjola 08:01 02.maj 2021.

    Sem delal v Šparu kot skladiščnik- prevzevmnik. Ampak sem bil za flikanje lukenj na vseh oddelkih. Šef je stalno opominjal naj si pomagamo med sabo. Vendar je na individualnih sestankih drezal in iskal napake drugih skozi tvoje oči. Samo malo, ...prikaži več kako naj si pomagamo eden drugemu in hkrati naj bom ovaduh? Mislim, mobing na višku v vseh teh trgovskih verigah. Inšpekcije pa nič. Ma kaj to je demokracija? Neee ljudje božji. To je najbolj sprevržena oblika kapitalizma ki izkorišča delavca do kosti.