Gorenjska
11277 ogledov

Poziv in prošnja pacientom na Gorenjskem

Zdravnik Profimedia
Iz gorenjskih zdravstvenih domov so danes poslali javno pismo s pozivom zaposlenih v gorenjskem primarnem zdravstvu vsem pacientom na Gorenjskem. V njem prosijo za upoštevanje pravil zdravstvene stroke. Pismo objavljamo v celoti.

Naše primarno zdravstvo z mrežo zdravstvenih domov je vse od začetka epidemije v prvi bojni vrsti z virusom COVID-19. Kmalu bosta že dve leti, od pomladi 2020, ko se vsak dan intenzivno ukvarjamo z omejevanjem njegove rušilne moči. Neprestano, iz dneva v dan, testiramo prebivalstvo in ponujamo preventivno zaščito z enostavnim in dostopnim cepljenjem. Testiranja in cepljenja so postala dejavnost, ki zahteva ogromno delovne energije in vneme.
Zdravstveno osebje je že doslej večkrat delovalo na skrajnem robu zmogljivosti, zadnja in doslej daleč najbolj nalezljiva različica omikron pa je še posebej »poskrbela« za kadrovsko izčrpanost. Število testiranj se je z novim letom v komaj dveh tednih podvojilo, tudi potrojilo. Vrste pred zabojniki, kjer naši zaposleni jemljejo brise, so od jutra do mraka. Telefonske številke za naročanje pregorevajo. In tako je prav vse dni v tednu, tudi čez vikende, ko se pritisk prenese na ambulante nujne pomoči. Podaljšuje se čas za naročanje, za laboratorijsko obdelavo vzorcev, podaljšuje se čakanje na izvid.

Omikron kosi tudi v naših vrstah, vedno težje kadrovsko pokrijemo dobesedno vsak dan bolj hektične razmere. Vse našteto ima nujno za posledico slabo voljo med pacienti, tudi nestrpnost. Opozarjamo, da je v takšnih razmerah kljub vsemu trudu možnost nižjega standarda zdravstvene oskrbe povsem realna, dogajajo se tudi napake.
Zaposleni v primarnem zdravstvu, še posebej družinski zdravniki, pediatri, medicinske sestre in osebje na najbolj izpostavljenih COVID-19 točkah in v cepilnih centrih, se zavedamo svoje odgovornosti do naših pacientov. Po najboljših močeh in strokovno jo bomo izvajali tudi v vrhuncu epidemije, ki je pred nami. Paciente vljudno prosimo za upoštevanje navodil zdravstvene stroke glede pravil, kdo in kako do testiranja, kdo in za koliko časa v samoizolacijo in karanteno. Enako pri priporočilih za cepljenje.

 

 

Javno pismo se končuje z naslednjim pozivom:

Spoštovani pacienti!

Zdravstveni domovi in koncesionarji se spopadamo s hudo kadrovsko stisko zaradi bolniških odsotnosti in karanten zaposlenih. Obenem skokovito narašča število testiranj, okuženih in obolelih. V bolnišnicah se zdravi okrog 600 bolnikov, za trenutno 84.000 aktivnih primerov v državi poskrbimo na primarni ravni.
V primeru nenujnih zadev, kot so npr. kontrole urejenih kroničnih bolezni in več mesecev ali celo let trajajoče težave, zaradi katerih do sedaj niste obiskali zdravnika, vas vljudno in neobvezujoče prosimo za krajšo prestavitev termina do umiritve najhujšega vala epidemije. Skupaj bomo zmogli.
20. januar 2022
Zaposleni in vodstva ZD Kranj, ZD Jesenice, ZD Škofja Loka, ZD Radovljica, ZD Tržič, ZD Bled
Koncesionarji v občinah Škofja Loka, Žiri, Železniki in Gorenja vas- Poljane

 

Komentarjev 4
 • rd2dmk2 10:30 24.januar 2022.

  (NE)spoštovani belohalniki in ranocelniki (naziva zdravniki ne zaslužite si več). sedaj ste spisali tole pismo.. zakaj ga niste spisali ko so od vas zahtevali da kličete svoje pacinte in jih vabite na cepljenje ? a za to ste pa imeli ...prikaži veči čas, ker so vam dodatno plačali za delo , ki bi ga morali opraviti med svojim delovnim časom. in sedaj ste utrujeni !! marš. Zahtevam mobilizacijo, vojaški vpoklic vseh belohalnikov pa naj delajo pod vojaškimi pogoji. 24 ur/dan, zastonj, pa za porcijo pasulja.

 • Avatar bobnar53
  bobnar53 21:34 23.januar 2022.

  Ma jebite se ranocelniki, od 2019 nisem nobenga ranocelnika od bliz vidu, samo po e-mailih komuniciram s SESTRO, ranocelnik pa po moje sploh na šiht ne hod, saj ni pacientov. In zdej bi oni prosil, da jih ne vznemirjamo, ker ...prikaži več majo tolk "dela" pizde pokvarjene!

 • ana19 08:12 21.januar 2022.

  Če ne bi toliko dramatizirali in se raje posvetili delu, bi bilo sigurno bolje. Zdaj malo bolj migate , pa ne zmorete več, seveda, ker vam to doslej ni bilo potrebmo. Kaj pa druga delovna mesta, ko ljudje delajo tudi ...prikaži več do 18 ur in več, pa se nikomur ne smilijo.