Gorenjska
611 ogledov

Poziv k sooblikovanju načrta za oživitev starega mestnega jedra

Kranj
1/9
M. Ha.
Mestna občina Kranj začenja s pripravo Občinskega podrobnega prostorskega načrta in Konservatorskega načrta za prenovo starega mestnega jedra Kranja, s čimer želi prispevati k postopnemu oživljanju tega dela mesta. K sodelovanju z izpolnjevanjem spletne ankete vabi tudi občanke in občane. Prihodnji teden, 24. novembra, bodo organizirali tudi spletno delavnico na temo oživljanja starega mestnega jedra.

Trenutno poteka urejanje starega mestnega jedra na podlagi Odloka o zazidalnem načrtu revitalizacije starega mestnega jedra, katerega začetki segajo v leto 1983 in zato ne ustreza današnjim željam in potrebam. Z bolj aktualnimi prostorskimi akti za območje starega mestnega jedra pa želijo v Mestni občini Kranj omogočiti njegovo celovito prenovo – prostorsko, socialno in ekonomsko.

Urejanje območja starega mestnega jedra so v preteklosti že vključevali različni dokumenti, ki so obravnavali prihodnji razvoj območja bodisi kot celoto bodisi njegove posamezne dele. Leta 2009 so tako v Mestni občini Kranj na podlagi natečajne rešitve pripravili projekt prenove ulic in trgov, v letu 2015 pa sprejeli Trajnostno urbano strategijo Mestne občine Kranj, ki predvideva izvajanje nekaterih ukrepov na območju mestnega jedra. Mestno jedro ima pomembno vlogo tudi v novi Strategiji razvoja turizma MOK 2021–2027.

Kranj | Avtor: M. Ha. M. Ha.

Z anketo, ki so jo pripravili v okviru priprave konservatorskega načrta za prenovo, pa želijo v Mestni občini Kranj preveriti, katere vsebine in prvine mestnega jedra je treba posebej razvijati in varovati, kako usklajevati varovanje dediščine z razvojem in na kakšen način lahko Mestna občina Kranj prispeva k celoviti oživitvi in utripu starega mestnega jedra.

"Posebej nas zanimajo stališča in želje občanov in obiskovalcev, ki se jim porajajo na podlagi lastnih izkušenj kot uporabnikov mestnih storitev oziroma kot obiskovalcev starega mestnega jedra, zato vas vabimo na izpolnjevanje spletne ankete, ki je dostopna na tej povezavi. Na voljo za izpolnjevanje bo do 22. novembra 2021 do 12. ure,"  so sporočili z Mestne občine Kranj.

Na temo revitalizacije starega mestnega jedra bodo v sredo, 24. novembra, ob 15. uri pripravili tudi spletno delavnico, na kateri bodo predstavili izsledke spletne ankete in nato s sodelujočimi iskali skupne rešitve identificiranih problemov. Za udeležbo na delavnici je obvezna vnaprejšnja prijava, ki jo je do 22. novembra 2021 do 12. ure treba poslati na e-naslov: mihaela.sustar-gruber@kranj.si. V prijavi naj zainteresirani obvezno navedejo svoje ime in priimek ter kontaktno elektronsko pošto ali telefon.

 

Komentarjev 2
  • Frice 09:44 27.oktober 2021.

    Brez veze. Staro mestno je bilo že zelo živo in aktivno privabilo je vso okolico in denar. Potem pa so predhodniki sedanje oblasti dosegli, da se uvede mir in tišina, ko so zaradi peticij starih prebivalcev, da nočejo živahnega življenja, ...prikaži več počasi izgnali trgovce in male podjetnike. Dokler bo to ostalo v veljavi ne bo nič. Oboje ne gre skupaj. Ali spalno naselje starih prebivalcev, ali pa živahnost in odprtost. Nekdo bo moral popustiti, če se naj oživitev tudi uresniči.

  • Elizabeth_Perez 16:34 26.oktober 2021.

    Prvi mesec sem od tega preprostega spletnega gospodinjskega dela prejel 26391. To delo je na spletu in je delno ali v zaključnem obdobju zelo enostavno, samo sledite navodilom na tem blogu ... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦