Gorenjska
14186 ogledov

"Pozno popoldne so odšli v hribe ..."

Mala Mojstrovka B. K. Na Malo Mojstrovko (na arhivski fotografiji) nikoli ne greš pozno popoldne. Neodgovorno in še kaj, bi rekli gorski reševalci.
Sinoči, bilo je malo pred 21.30, ko so vsi opazovali utrinke na nočnem nebu, so reševalci dobili klic planinke, da pogreša moža in dve hčeri. Pozno popoldne da so odšli v hribe na Malo Mojstrovko.

Gorski reševalci GRS Bovec so nepoškodovane planince našli tik pod vrhom Male Mojstrovke, kjer so obtičali zaradi teme. Pomagali so jim sestopiti do prelaza Vršič, kjer so imeli parkiran avtomobil. Mimogrede, Mala Mojstrovka je zaradi relativno visoke nadmorske višine, 2332 metrov, med najbolj obiskanimi vrhovi v Julijskih Alpah.

Od slabosti do poškodovane glave

V gorah je bilo včeraj popoldne več nesreč, navajajo na spletni strani Uprave RS za zaščito in reševanje.

Ob 9.55 je na poti na Malo planino, pod Gojško planino, občina Kamnik, v gozdu pohodnico obšla slabost. Gorski reševalci GRS Kamnik in reševalci Nujne pomoči Kamnik so obolelo pospremili do reševalnega vozila, nato so jo prepeljali v zdravstveni dom.

Ob 12.23 si je na območju planine Razor, občina Tolmin, nogo poškodoval planinec. Gorski reševalci GRS Tolmin so ga prepeljali do zdravstvenega doma v Tolminu in ga izročili v nadaljnjo oskrbo.

Okoli 15. ure se je pod Prisankom v občini Kranjska Gora pri padcu poškodoval najstnik. Kot so danes sporočili s Policijske uprave Kranj, mu je na glavo padel kamen. Izgubil je ravnotežje, padel in zdrsnil za nekaj deset metrov nižje. Uporabljal je čelado. Gorski reševalci GRS Kranjska Gora in dežurna ekipa GRS Brnik so poškodovanega fanta dvignili s helikopterjem Slovenske vojske in odpeljali v UKC Ljubljana.

Le malo pozneje, ob 16. uri, je na območju Svinjaka v občini Bovec na težko dostopnem kraju zasilno pristal padalec. Aktivirani so bili gorski reševalci GRS Bovec. Nepoškodovanega padalca je na letališče v Bovcu prepeljal vojaški helikopter v spremstvu dežurne ekipe za reševanje v gorah.

Tretjič je vojaški helikopter posredoval v občini Bohinj: na poti s Savice proti Komni so namreč planinci  ob 17.30 našli poškodovanega planinca. Pri padcu si je poškodoval glavo, je danes navedla policija. Gorski reševalci GRS Bohinj in dežurna ekipa GRS Brnik so s helikopterjem poškodovanega dvignili v helikopter in odpeljali v Splošno bolnišnico Jesenice.

S PU Kranj so ob omenjenih nesrečah vnovič pozvali planince in vse druge k odgovornemu obnašanju.

"Pozivamo k previdnosti in odgovornim odločitvah. Vsak zase ve, do kam in koliko zmore. Ne podcenjujte tega," je zapisal mag. Bojan Kos, predstavnik za stike z javnostjo na Policijski upravi Kranj.

Komentarjev 1
  • Alojz Kokot 08:19 13.avgust 2021.

    gora ni nora nor je tisti ki gor rine