Gorenjska
2445 ogledov

Pozor, nevarni "vlakci"

hrastov prelec NIJZ Hrastov sprevodni prelec. Gosenice se iz enega mesta hranjenja premikajo po tleh na drugo mesto hranjenja: premikajo se v tipičnih sprevodih oziroma vlakcih.
Na tleh igrišča Vrtca Škofja Loka, enota Pedenjped, so, kot sporočajo iz Občine Škofja Loka, opazili gosenico hrastovega sprevodnega prelca (Thaumetopoea processionea Linnaeus). Tako Vrtec kot Občina Škofja Loka bosta poskrbela za odstranitev tega škodljivca hrasta in tudi drugih listavcev.

Z Občine Škofja Loka napovedujejo, da bodo pregledali javne površine v bližini vrtca in da če bodo odkrili izvor gosenic, jih bodo takoj po predpisanem postopku tudi uničili.

Kot pojasnjujejo, prisotnost hrastovega sprevodnega prelca prepoznamo po gnezdih – zapredkih in pajčevinastih sledeh, kjer so se gosenice premikale, in samih gosenicah.  Gosenice imajo na hrbtni strani lahko lomljive strupene dlačice, ki ob dotiku s človeško kožo povzročajo vnetje s srbečico in pordelostjo, lahko tudi vnetje očesnih veznic, redko se pojavijo tudi težave pri dihanju. Težave običajno trajajo nekaj dni. Dlačice se v neposrednem okolju prenašajo tudi po zraku.

Ukrepanje ob stiku

Oblačila, na katerih predvidevamo, da so dlačice gosenic, najprej presesamo in jih nato previdno slečemo, da čim manj dlačic pride v stik s kožo.
Prizadeto kožo na srbečih mestih prelepimo in odlepimo s samolepilnim trakom, da odstranimo dlačice.
Kožo speremo z milom in vodo, razdraženo kožo posušimo brez dotikanja.
Srbeče mesto hladimo z ledom, po potrebi obiščemo zdravnika. Pri pregledu pa zdravnika obvestimo o možnem stiku z gosenicami.

Preventivni ukrepi

Z Občine Škofja Loka so ob tem pojavu škodljivca pozvali pedagoško osebje, da pred začetkom zadrževanja otrok na igrišču le-te površine pregleda in če opazijo škodljivce, nato obveščajo pristojne.

Za vse občane pa velja, da se izogibajo s prelci napadene dele gozdov in drugih površin, v vetrovnem vremenu pa naj se ne zadržujejo blizu gozdov in ne odpirajo oken.

Zelo je pomembno, da se ne dotikamo gosenic in njihovih zapredkov in da si po zadrževanju na območju, kjer bi lahko bil prelec, umijemo roke in se preoblečemo.

Ob morebitnih izpuščajih ali težavah z dihanjem pa naj otrok obišče zdravnika.

Več na spletni strani NIJZ:

https://www.nijz.si/sl/gosenicni-dermatitis-ki-ga-povzrocata-hrastov-in-pinijev-sprevodni-prelec

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.