Gorenjska
5666 ogledov

POZOR: Tatovi ukradli že več dražjih koles

Anže Petkovšek Električna polnilnica za kolesa pri visokogorski koči v Dolomitih.
V zadnjem obdobju naraščajo tatvine koles, predvsem dražjih.

Gorenjski policisti so v kampu obravnavali krajo dveh električnih koles. Neznanec ju je ukradel s pomočjo poškodovanjem ključavnic. Oškodovanca sta tujca. Lani so gorenjski policisti obravnavali 92 tatvin, letos okoli 50. Največkrat gre za tatvine iz kampov, kleti in drugih prostorov bloka, hiš, parkirišč in drugih javnih površin. Oškodovanci so tako Slovenci kot tujci. Običajno gre za več tisoč evrov vredna kolesa, ki so bila na prtljažnikih vozil lastnikov, na prikolicah ali pa priklenjena na ograjo, luč, drevo. Storilci so zaklenjena kolesa tudi odtrgali s prtljažnikov in preščipnili verige. Precej je tudi tatvin nezaklenjenih koles.

»Kolesa naj bodo v zaprtem prostoru. Dražjih ne puščajte brez nadzora, tudi če so priklenjena na stabilenq predmet. Predlagamo uporabo kvalitetnih ključavnic iz močnih materialov, morebitna elektronska varovala, sledilnike pri dražjih kolesih in zaklepanje v zaprtih prostorih. Doma jih ne puščajte na dvoriščih. Kolo fotografirajte in si o njem zapišete vse podatke, značilnosti, praske, poškodbe,« svetujejo policisti.

 

Alkohol ne sodi za volan

Gorenjski policisti so v zadnjih dveh dneh obravnavali tudi tri prometne nesreče s telesnimi poškodbami. Na Jesenicah so obravnavali trčenje med voznikom avtomobila in peško. Okoliščine kažejo na krivdo peške, ki je nenadoma stopila na cesto. Na Bledu sta pri srečevanju v enem primeru trčila kolesarja, v drugem pa je voznik zapeljal na brežino in se prevrnil. Bil je pod vplivom alkohola. Brez telesnih poškodb pa sta se zaradi alkohola končali dve drugi vožnji. V Kranju je voznik avtomobila zaradi kombinacije 0,86 mg/l alkohola in prekratke varnostne razdalje trčil v drugo vozilo, v Škofji Loki pa so policisti iz prometa izločili voznika z 1,25 mg/l alkohola. Proti udeležencem potekajo postopki.

»Pozivamo k varnim ravnanjem in odgovornih odločitvam v prometu. Vozite s prilagojeno hitrostjo znotraj omejitev, na zadostni razdalji, po svoji strani cesti in na zadostni oddaljenosti od roba, pripeti, z ničelno stopnjo alkohola in brez telefonov v roki. Na cestah je vsak dan gneča, tveganje za nesrečo pa tudi zato večje,« ob tem dodajajo na PU Kranj.

Komentarjev 1
  • Avatar Jaka Steiner
    jaka4 22:23 17.julij 2022.

    Uveljavit šeriatsko pravo in ga striktno izvajati. Obtožena in kaznovana oseba tudi ne sme biti upravičena do proteze. Ljudje se trudijo, da zaslužijo in si nekaj kupijo, potem si pa nek pridanič prilasti tvojo imovino. Tudi meni so že ukradli ...prikaži veči kolo in avtoradio.