Gorenjska
477 ogledov

Pozor, to so lokacije, na katerih je treba še posebej paziti

Prehod za pešce, prvi šolski dan, policija
1/4
PU Kranj Prvi šolski dan, 1. september 2021.
Otroci so danes vnovič sedli v šolske klopi. Da bi bile njihove poti v šolo in domov varne, že od ponedeljka, 30. avgusta, s svojimi aktivnostmi in opominjanjem voznikov skrbijo tudi policisti. Ti so napravili tudi natančen seznam kritičnih lokacij na Gorenjskem. Današnjega nadzora ob začetku šole se je na glavni avtobusni postaji v Škofji Loki udeležila tudi direktorica Policijske uprave (PU) Kranj Melita Močnik.

V izjavi medijem je Melita Močnik, direktorica PU Kranj, med drugim pojasnila, da so si policisti ogledali potencialno kritične točke in se povezali z zvezami in društvi, ki sodelujejo v okviru sveta za varnost v cestnem prometu. Poudarila je pomen preventive in pohvalila vzorno sodelovanje s šolami, vrtci in na splošno z občani. Pri tem pa opozorila, da bi si moral vsak od nas prizadevati, da je v prometu viden. "Ne stopiš na cesto, če nisi 100-odstotno prepričan, da te voznik ne vidi... " V prometu pa policisti velikokrat opažajo, da zlasti mlajši nosijo v ušesih slušalke, pišejo sporočila po telefonu, in torej niso pozorni, kaj se dogaja v prometu. Ob tem pa je zaprosila starše, naj otroke opozarjajo, da so ranljiv subjekt.

S Policijske postaje Kranj so danes poslali seznam lokacij, kjer morajo biti vozniki še posebej previdni. Navajamo:
 
JesenicePodkočna, križišče za Podmežaklo. Zelo obremenjen odsek, na prometni površini ni prehodov za pešce, prečkanja ceste pa so pogosta. V naseljih, kjer zaradi konfiguracije ceste pločniki ali pasovi za pešce niso mogoči, so ponekod vzpostavljene cone z omejitvijo hitrosti na 30 km/h.

Bled: Kritična mesta so prehodi za pešce, ki potekajo preko glavnih cest v naseljih zaradi velike gostote prometa.

Škofja Loka: Trenutno je to delovišče na cesti v naselju Godešič.

Radovljica: Na cesti mimo Osnovne šole F.S. Finžgarja Lesce je promet za tovorna vozila sicer prepovedan, ob kršitvah voznikov tovornih vozil pa je to območje nevarno.

Kranj: Center Kranja z okolico, kjer je največja frekvenca vozil, predvsem Koroška cesta (Gimnazija Kranj), Osnovna šola Franceta Prešerna in Planina.

Tržič: Lom pod Storžičem - šola je na ovinku. Zaradi infrastrukturnih omejitev je manjša prometna varnost. V Podljubelju ni površin za pešce. V samem Tržiču je Koroška cesta iz smeri naselja Ravne proti Tržiču. Vozišče tam je ozko, nepregledno in poteka v ovinku, vendar je zarisana modra črta za pešce in prepoved parkiranja za vozila. Na Partizanski cesti (od cerkve Sv. Andreja do Osnovne šole Tržič) pa je prepovedan promet od začetka in konca šolskega pouka. Cesta je ozka in nepregledna, zato je kljub signalizaciji nevarna. V Kovorju je vozišče kljub zarisanemu modremu pasu za pešce in hitrostnim oviram nepregledno in ozko, zato je kljub temu potrebna previdnost. Pri Osnovni šoli Križe se pločnik konča še pred šolo pri uvozu na glavni parkirni prostor, nevarno je tudi prečkanje glavne ceste pri kmetijski zadrugi. Naselje Senično je tvegano območje, kajti tam je veliko prometa, ni površine za pešce, glavno cesta pa je večinoma v ovinkih. V naselju Retnje je klanec iz smeri Loke in ni šolske poti.

Zapeljal v gozdno brežino

Gorenjski policisti so sicer včeraj obravnavali pet prometnih nesreč, od teh eno s telesnimi poškodbami. Na regionalni cesti Tržič–Podljubelj je sinoči okoli 22. ure voznik zaradi nepravilne smeri vožnje zapeljal v gozdno brežino in se prevračal. Proti njemu so policisti uvedli prekrškovni postopek. Na spletni strani Uprave RS za zaščito in reševanje so navedli, da so posredovali reševalci NMP Tržič in ga prepeljali v UKC Ljubljana. Gasilci GARS Kranj in PGD Bistrica pri Tržiču pa so zavarovali kraj dogodka, na avtu odklopili akumulator, sanirali razlite motorne tekočine in avto postavili na kolesa.

Že osem mrtvih v letošnjem letu

Letos so gorenjski policisti obravnavali 956 prometnih nesreč, lani v istem obdobju 1004. Že osem udeležencev je umrlo (lani sedem), 54 se jih je huje, še 258 pa lažje poškodovalo.

Pri vzrokih izstopata nepravilna stran oziroma smer vožnje - teh primerov je bilo kar 170 - in neprilagojena hitrost: teh primerov je bilo 154. Več kot 8 odstotkov povzročiteljev nesreč, bolj natančno bilo jih je 8,38 odstotka, je bilo pod vplivom alkohola, povprečna stopnja alkohola je znašala 1,36 promila.
Letos so gorenjski policisti ugotovili 19.181 kršitev prometih pravil (lani 14.669), največ oziroma 6470 zaradi prekoračene hitrosti.

 

Komentarjev 1
  • pbr1 15:30 01.september 2021.

    Nepismeni ste. Pravilen naslov bi bil: Pozor, to so lokacije, na katerih je TREBA še posebej paziti. ''Potrebno'' je popolnoma narobe.