Gorenjska
648 ogledov

Pozor, v visokogorju je sneg, odlomi skal

Policijski helikopter
1/2
PU Kranj Policijski helikopter.
Policijski helikopter je včeraj in danes, v petek in soboto, kar sedemkrat poletel na pomoč v gore. Policija opozarja, da so razmere v gorah zahtevne. Kar dvakrat se je zgodilo, da so planinci, neustrezno opremljeni, obtičali zaradi snega.

Včeraj je ekipa za helikoptersko reševanje v gorah na območju Kobale v občini Tolmin dvakrat reševala jadralna padalca. V Kobaridu se je tuja državljanka poškodovala pri soteskanju. Na Mangartu so pomagali planinki, ki je z 9-letnim otrokom, ki je omagal, obstala  pred večjim snežiščem. Oba so nepoškodovana prepeljali z gore.

Danes, v soboto, so reševali trikrat. Zjutraj se je na Storžiču v občini Tržič zaradi odloma kamenja poškodovala planinka. Uprava RS za zaščito in reševanje je poročala, da ji je skala poškodovala koleno.

Sredi današnjega popoldneva se je druga planinka poškodovala pri sestopu s Špika. Spotaknila se je na kamenju, padla in si zlomila gleženj.

V tretjem reševanju malo pred 17. uro je ekipa z območja Triglava rešila dve tuji planinki. Kot poročajo na spletni strani uprave RS za zaščito in reševanje, sta planinki obstali zaradi neprimerne opreme v snegu pri Planiki. Helikopter je nepoškodovani prepeljal v dolino.

Sicer pa se je danes v gorah zgodila še ena nesreča. V ferati v Mojstrani je alpinistu pri plezanju priletel kamen v obraz in ga poškodoval. Gorski reševalci GRS Mojstrana so poškodovanca oskrbeli in prepeljali v Splošno bolnišnico Jesenice.

Policija opozarja na zahtevne razmere v gorah. V visokogorju je še vedno sneg. Svoje prispeva še vročina in posledično hitrejša utrujenost planincev.
Letos je bilo tudi že več odlomov skal in nesreč zaradi tega ter reševanj  zaradi  nepoznavanja poti in neustrezne opreme. 

"Pozivamo k načrtovanju ture in veliki previdnosti. Stanodajalce prosimo, da tujce seznanite z razmerami v gorah in jim pravilno svetujte oziroma jih napotite k usposobljenim in registriranim vodnikom v gorah!" je zapisal mag. Bojan Kos, predstavnik za stike z javnostmi na PU Kranj.

Komentarjev 3
  • Danny_Schaefer 13:56 11.julij 2021.

    Google plačuje dobro plačo od doma od 4500 do 6000 dolarjev na teden, kar je neverjetno pred letom dni, ko sem bil brezposeln v strašnem gospodarstvu. tukaj sem začel ..... >>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦

  • Alojz Kokot 07:09 11.julij 2021.

    V SSKJ NE NAJDE POJMA ODLAMLJAJ0

  • Alojz Kokot 07:07 11.julij 2021.

    kaj je to ODLAMLJAJO