Gorenjska
29664 ogledov

Prava črna sobota, usodno zdrsnila planinka

Vojaški helikopter, reševanje v gorah
1/2
Policija Helikopter SV, reševanje v gorah.
V soboto popoldne se je v gorah na Gorenjskem v dobrih treh urah zvrstilo kar šest nesreč, od teh ena tragično s smrtjo planinke. In to kljub opozorilom, da je v teh dneh velika nevarnost zdrsov in padcev zaradi snega in razmočenih tal.

Ob 14.06 je s Kočne (2540 metrov) v smeri Dolc oziroma Dolške škrbine (občina Preddvor) zdrsnila planinka. Posredovali so gorski reševalci GRS Kranj in posadka s helikopterjem Slovenske vojske z dežurno ekipo reševalcev na krovu. Na kraju so ugotovili, da je planinka poškodbam podlegla. S helikopterjem so jo prepeljali v Preddvor, so navedli na spletni strani Uprave RS za zaščito in reševanje.

Mag. Bojan Kos, predstavnik za stike z javnostmi na Policijski upravi Kranj,  je zvečer sporočil, da je bila ponesrečena planinka avstrijska državljanka. "Zdrsnila je pri prečenju izpostavljenega, s snegom prekritega dela, in umrla po prevračanju po melišču.
Vse okoliščine kažejo na nesrečo in zdrs zaradi neustrezne in pomanjkljive opreme. Na mestu zdrsa je bil trd sneg, deloma tudi led," je navedel.

Več sreče sta imela planinca, ki sta se dobro uro pozneje zaplezala na grebenu Kočne (občina Jezersko) in zaradi težkih razmer nista mogla nadaljevati poti. Posredovali so gorski reševalci GRS Jezersko in GRS Kranj ter posadka s helikopterjem Letalske policijske enote. Planinca so rešili in ju prepeljali v dolino. S PU Kranj so pojasnili, da sta se ta dva planinca "neustrezno pripravila na turo. Zato sta ostala zaplezana in je bilo potrebno reševanje. Rešili so ju tik pred temo."

Poziv k previdnosti

Mag. Bojan Kos je ob teh reševanjih naslovil poseben poziv javnosti: Vnovič opozarjamo na zahtevne razmere v gorah in na pametno kalkulacijo tveganj. Kdor ni izkušen, kdor ne pozna nevarnosti ture in kdor nima opreme, ali pa je ne zna uporabljati, naj se ne loteva težkih tur ali pa naj angažira licenciranega gorskega vodnika. Razmere so ponekod že zimske in zahtevajo uporabo alpinistične opreme ter določenih znanj in izkušenj."

Reševanje v gorah, policija | Avtor: GRS Kranj Reševanje v gorah, policijski helikopter. GRS Kranj

Nesreče tudi na območju Kranjske Gore, Žirovnice in Radovljice

Na območju Kranjske Gore sta se ena za drugo v desetih minutah zgodili še dve nesreči. V Tamarju si je planinka malo pred 13. uro zlomila roko. Gorski reševalci GRS Rateče so jo na kraju oskrbeli in prepeljali v Planico, kjer so jo predali reševalcem NMP Jesenice. Okoli 13. ure si je na Slemenovi špici (1909 metrov) planinec poškodoval gleženj. Posredovali so gorski reševalci GRS Kranjska Gora in posadka s helikopterjem Slovenske vojske z dežurno ekipo reševalcev na krovu. Poškodovanca so prepeljali v Splošno bolnišnico Jesenice.

Dve nesreči sta se zgodili malo po 14. uri tudi na območju občine Žirovnica. Na hribu Sankaška Koča je planinca obšla slabost. Posredovali so reševalci GRS Radovljica. Obolelega planinca so na klasičen način prenesli v dolino in predali reševalcem NMP Radovljica. Druga nesreča je bila na Prevali: planinca so obšli krči ter slabost. Posredovali so reševalci GRS Radovljica in posadka s helikopterjem SV z dežurno ekipo reševalcev na krovu in obolelega prepeljali v dolino.

Komentarjev 2
  • Dusan12 13:13 21.november 2021.

    Saj ne, da ne znajo hoditi, vozi se jim s helikopterjem na ogled Gorenjskih lepot iz zraka

  • Boschtjan Zupanchich 21:45 20.november 2021.

    Ja, Ker ljudje dandanes niti v Gore ne znajo več hoditi ... žalostno !!! ! !!!