Gorenjska
4575 ogledov

Prava drama ponoči na gorenjski avtocesti, ustavljen šele v Radovljici

Gorenjska avtocesta, ponoči PU Kranj
Gorenjski policisti so ponoči obravnavali alkoholiziranega voznika osebnega avtomobila, ki je vozil v napačno smer in ogrožal promet. Policisti so ga ustavili in ga obravnavajo suma kaznivega dejanja zoper varnost javnega prometa. Poškodovan ni bil nihče. Do nesreče ni prišlo zaradi pravilnih dejanj voznikov in aktivnosti policije, so danes sporočili s Policijske uprave Kranj.

Ponoči, bilo je okoli druge ure zjutraj, so policisti na številko 113 sprejeli klic o vožnji v napačno smer po gorenjski avtocesti. Voznik, slovenski državljan, se je z avtomobilom po nasprotnem smernem vozišču avtoceste peljal od Vodic proti Karavankam. Več policijskih patrulj je takoj začelo z izvajanjem ukrepov za varnost na avtocesti.

Prometna patrulja pa se je zaradi velike ogroženosti drugih udeležncev in z razlogom ustavitve v pravi smeri medtem z modrimi lučmi peljala proti njemu. Z voznikom so se srečali pri Brezjah. Tam je morala prometna  patrulja ob poskusu varne ustavitve zaradi njegovih nenadnih manevrov in velike ogroženosti celo za trenutek zapustiti službeno vozilo in obvarovati sebe.

Po vožnji voznika mimo, je nato ista patrulja pri zaprti avtocesti policijsko vozilo obrnila in nemudoma zapeljala za njim ter ga s policisti ustavila pri Radovljici.

Preizkus alkoholiziranosti je pokazal rezultat več kot 0,52 mg/l alkohola, odrejen je bil tudi strokovni pregled. Proti vozniku poteka postopek zaradi suma kaznivega dejanja zoper varnost javnega prometa, pri čemer ni bilo ugotovljeno, da bi šlo za namerno dejanje. V dogodku ni bil nihče poškodovan.

Pravilo »Vozi desno, prehitevaj levo!«

S PU Kranj so ob tej pravi drami zapisali, da so "vloga policistov, zbrana dejanja voznikov in prijave kombinacija ključnih  dejavnikov, ki so preprečili potencialno hudo nesrečo, za kar se vsem iskreno zahvaljujemo. Ob tem poudarjamo še pravilo »Vozi desno, prehitevaj levo!«, ki je ob takih trenutkih, še kako na mestu."

In kako ukrepati, ko se pred nami na avtocesti pojavi vozilo, ki vozi v napačno smer? 

Vozilo, ki vozi v napačno smer, je običajno na prehitevalnem pasu. Če se srečate z njim, takoj zmanjšajte hitrost vožnje in se umaknite na vozni ali celo na odstavni pas.

Vklopite vse utripalke in ohranite varnostno razdaljo. Ne prehitevajte in takega vozila ne poskušajte ustavljati na silo ali tako, da bi zapeljali proti njemu. Nepravilno vožnjo, ki se običajno zgodi zaradi velikih napak udeležencev ali alkohola, takoj prijavite policiji na številko 113.

Če pa slišite obvestilo o vožnji v napačno smer, se, če je možno, čimprej izključite z avtoceste ali zapeljite na prvo počivališče. Obvezno zmanjšajte hitrost vožnje, vozite na varni razdalji do vozila pred vami in ne prehitevajte. Vozite po voznem ali odstavnem pasu, so zapisali policisti.

Komentarjev 5
  • Brko 13:18 15.maj 2021.

    Za take bi morala biti kazen doživljenjski odvzem izpita in prisilno delo v zaporu!

  • Avatar Leon
    Leon 10:25 15.maj 2021.

    so policisti na številko 113 sprejeli klic o vožnji v napačno smer po gorenjski avtocesti. Voznik, slovenski državljan........ali je morda bil domobran ?