Gorenjska
7867 ogledov

Pravi kaos na Vršiču

Parkiranje, gneča, ozka cesta, Vršič, PU Kranj "Po domače" na cesti na najvišji gorski prelaz Vršič. Posneto 14. avgusta 2022.
Razmere se na prelazu Vršič po intenzivnih večurnih aktivnostih policistov normalizirajo. Prednostna naloga je bila vzpostavitev normalnih razmer, so malo pred 16. uro sporočili s Policijske uprave Kranj.

Kot so pojasnili s policijske uprave, so bila danes številna vozila na Vršiču parkirana na eni ali pa na obeh straneh ceste, velika gneča je bila na in pod gorskim prelazom, ki je turistično območje in tudi s 1611 metri idealno izhodišče za številne vrhove v okolici.

"Vozniki so danes povsem zanemarili dejstvo, da se na določenih mestih proti Vršiču že na prazni cesti težko srečata dva avtomobila. Če so vozila parkirana ob strani ceste, pa so razmere nemogoče. In prav to se je dogajalo danes."

Največ težav je bilo od 22 serpentine na gorenjski strani in prvi štirje ovinki od vrha prelaza navzol na trentarsko stran.

"Pozivamo k večji odgovornosti voznikov. Na cesti mora biti vedno dovolj prostora, da se promet normalno odvija in predvsem dovolj prostora za interventna vozila. Tega danes ni bilo," so v sporočilu za javnost izpostavili policisti in posvarili, da je mogoče tudi jutri, na praznik, 15. avgusta, pričakovati povečan promet na prelazu.

Parkiranje je med drugim prepovedano (65. člen Zakona o pravilih cestnega prometa) na ozkem ali nepreglednem delu ceste (v ovinku, pod vrhom klanca ipd.);  na vozišču ceste zunaj naselja, kar oboje velja tudi za Vršič.

Zastoji na Karavankah, zgoščen promet z zastoji na cesti Lesce–Bled

Od dopoldneva naprej je bil 5-kilometrski zastoj proti Avstriji pri predoru Karavanke, po 17. uri so se razmere izboljšale. Kolona je bila pozno popoldne "le še" do bencinskega servisa na Hrušici. Zato sta se v polno funkcijo vrnila priključka Lipce in Hrušica (na Hrušici je bil uvoz na avtocesto namreč danes ves dan zaprt, v Lipcah pa je bil izvoz za smer Jesenice dovoljen le za lokalni promet, op. a).

Policisti svarijo, da je ob zmanjšanju kolone povečana možnost za naletno trčenje. Zato pozivajo voznike k prilagojeni hitrosti vožnje.

Alternativa za voznike, namenjene v Avstrijo, je bil mejni prehod oziroma tunel Ljubelj, kjer poteka promet tekoče. Vendar ta cesta ni primerna za večje avtodome. Ker se je del tranzita preusmeril na Ljubelj, na avstrijski strani pa izvajajo mejni nadzor, predor Ljubelj občasno zapirajo.

O povečanem prometu poročajo tudi iz Kranjske Gore, zgoščen promet z zastoji je na cesti Lesce–Bled.

 

 

Komentarjev 2
  • Boschtjan Zupanchich 22:42 15.avgust 2022.

    A ni Nobenega Pravega Zdravomislečega Sposobnega Slovenca več, da bi naredil eno Učinkovito Parkirišče na prelazu, ali pa razširil cesto vsaj toliko, da bi se dalo parkirati vzdolž nje vsaj do tam, do koder so ljudje parkirali v obupu iz obupa ???????

  • Avatar bobnar53
    bobnar53 18:34 14.avgust 2022.

    Golazen švabolinska, jodlarska in ostalih zahodnih držav ne upoštevajo nikakršnih prometnih znakov o prepovedi, kot, da za to golazen ne obstajajo! Naši policisti, pa namesto, da ga udari po žepu NIČ od NIČ, samo opozarjajo!! Jesenice so šele drugo polovico ...prikaži več poletja rešene tega plehastega sranja in kvazi "turistov", ki mislijo, daje vse njihovo in dovoljeno!!