Gorenjska
1179 ogledov

Praznične luči bodo zagorele 3. decembra

Veseli december, Kranj, okrasitev
1/4
Zavod za turizem in kulturo Kranj, Katja Jemec
Številna mesta v teh dneh že dobivajo praznično podobo in tudi v Kranju so že začeli postavljati praznične luči. V gorenjski prestolnici načrtujejo božično-novoletni sejem in prireditve, toda izvedba je odvisna od razmer oziroma ukrepov, ki veljajo zaradi epidemije koronavirusa. Apel k ustrezni ureditvi sprememb in k razmisleku o uvedbi pogoja PC je na vlado in državni zbor naslovila tudi skupščina Združenja mestnih občin Slovenije.

"Običajno praznične luči prižgemo 3. decembra, na dan občinskega praznika, ko obeležujemo rojstni dan največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna. Tudi letos načrtujemo enako," so danes pojasnili z Mestne občine Kranj.

V Kranju letos načrtujejo poenotenje barve novoletne osvetlitve na delih, na katerih še ni enotna. Poseben poudarek bo na poenotenju načina osvetlitve pročelij in napuščev ter obnovi osvetlitve Slovenskega trga. Za praznično okrasitev pa bodo letos namenili 130.000 evrov.

Veseli december, Kranj, okrasitev | Avtor: Zavod za turizem in kulturo Kranj, Katja Jemec Zavod za turizem in kulturo Kranj, Katja Jemec

Prišli bodo vsi trije dobri možje

Ker je Kranj Prešernovo mesto, so že nekaj let zapored rdeča nit decembrske okrasitve verzi dr. Franceta Prešerna, in sicer Dobro v srcu mislimo, Vsi naj si v roke sežejo ter Kozarce zase vzdignimo, ki spremljajo obiskovalce na sprehodu po mestu in pritičejo decembrskemu vzdušju.
Čez staro mestno jedro se bodo vile še lesene skulpture cvetličarskega mojstra Matjaža Beguša in lesene jaslice v kanjonu Kokre. Manjkala ne bo niti božično-novoletna smreka. Otroci se bodo med drugim najbolj razveselili pravljičnega gozdička na Glavnem trgu, v katerem prebivajo snežaki in gozdne živali. Mesto bodo obiskali vsi trije dobri možje. Izvedba programa za otroke bo odvisna od aktualnih razmer v povezavi s covidom-19. Vse bo prilagojeno aktualnim priporočilom NIJZ.

V gorenjski prestolnici načrtujejo tudi božično-novoletni sejem in glasbeni program, predviden je v mestnem jedru v prvih treh tednih decembra. Napovedujejo, da bo bolj intimen in butičen, večji koncerti pa so predvideni v zadnjem tednu decembra. Izvedba prazničnega programa je odvisna od aktualne situacije v povezavi s covidom-19 in ukrepi, ki bodo v veljavi v tistem času.

Župani mestnih občin predlagajo razmislek o možnosti uvedbe pogoja PC

Na spletni strani Združenja mestnih občin Slovenije (ZMOS) je mogoče prebrati, da so v ponedeljek, 8. novembra, o razmerah zaradi epidemije covid-19 spregovorili tudi na skupščini ZMOS.

Napisano je, citiramo, da je "po podatkih Sledilnika covid-19 v državi skoraj 1,2 milijona cepljenih prebivalcev in preko 300.000 prebolevnikov. Ob upoštevanju, da je preko 300.000 prebivalcev mlajših od 14 let, župani ugotavljajo, da je celotna država ujetnica manjšine 200.000 ljudi, ki zavračajo cepljenje."

Županja in župani zato pozivajo vse prebivalce, da izkoristijo možnost brezplačnega cepljenja in tako solidarno prispevajo k zajezitvi epidemije, k lastni varnosti in varnosti drugih.

Skupščina ZMOS hkrati poziva vlado in državni zbor, da v čim krajšem času pripravita ustrezne spremembe zakonodaje, ki bodo vladi omogočile učinkovito, hitro in zakonito sprejemanje strokovno podprtih ukrepov za zajezitev epidemije. Pri tem predlagajo razmislek, da se na zakonit način predvidi tudi možnost uvedbe pogoja PC (prebolel-cepljen), kot je to predlagala strokovna skupina za covid-19 pri ministrstvu za zdravje že v septembru.

ZMOS in mestne občine že od začetka epidemije proaktivno podpirajo izvedbo ukrepov za zajezitev epidemije. Predsednik ZMOS, kranjski župan Matjaž Rakovec, je prepričan, da »je cepljenje, dosledno spoštovanje pogoja PCT in glede na strokovne predloge tudi morebitna uvedba pogoja PC, nujna pot za normalizacijo življenja in v tem okviru tudi za sproščeno in varno izvedbo decembrskega dogajanja v slovenskih mestih.«

Veseli december, Kranj, okrasitev | Avtor: Zavod za turizem in kulturo Kranj, Katja Jemec Staro mestno jedro Kranja je v teh dneh praznično okrašeno. Zavod za turizem in kulturo Kranj, Katja Jemec

 

 

Komentarjev 5
  • molka 11:33 12.november 2021.

    najboljs da jih prizgete ze 1 avgusta res ste zmesani do konca

  • milan243 16:07 11.november 2021.

    Za PC PCT in ostalo mi dol visi bom doma na toplem za polno mizo se ne bom drenjal po mrazu u gužvi po možnosti še dežju in trošil po napihnjenih cenah

  • Kathy_Holmes 15:36 11.november 2021.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. V prvem mesecu sem prejel 21758 $ in 29467 $ v zadnjem mesecu google pay doma za 3 ure dela na dan. ... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦