Gorenjska
326 ogledov

Praznik glasbe za živahnejša stara mestna jedra

Danes je Praznik glasbe, ki se mu priključujeta tudi Kranj in Železniki.

Festival »Fête de la Musique« ali po slovensko Praznik glasbe se vsako leto odvija na dan poletnega solsticija, 21. junija, in že od prve edicije leta 1982 izpostavlja pomen raznolikost glasbene kulture za ohranitev in razvoj lokalnega, regionalnega in svetovnega kulturnega bogastva in tradicij. Zaradi žanrske raznovrstnosti in odprtega značaja predstavlja popestritev bogatega kulturnega in družabnega dogajanja v starih mestnih jedrih tako za domačo publiko kot tudi za turiste, ki jim nudimo edinstven vpogled v slovensko glasbeno kulturo. Ker Praznik glasbe izpostavlja pomen živih glasbenih nastopov, organizatorji stremijo k temu, da se na ta dan na čim večjem prostoru, čimveč prizoriščih ne predvaja glasba iz zvočnikov. Tudi izvajalci na ta dan praviloma nastopijo raje brez kot z ozvočenjem in izkoriščajo akustiko prostorov.

S Praznikom glasbe se Slovenija pridružuje iniciativi »Fête de la Musique«, ki poteka v več kot 120 državah in 400 mestih po celem svetu. Slovenski Praznik glasbe je kulturni dogodek usmerjen v promocijo slovenske glasbe in njenih ustvarjalcev, promocijo žive glasbe ter vzpostavljanju odnosa tišina – glasba. Gre torej za enodnevni festival, na katerem se na zunanjih prizoriščih v mestih predstavijo tako ljubiteljski kot poklicni glasbeniki različnih žanrov.

Na Gorenjskem se današnjemu Prazniku glasbe pridružujeta dve mesti. V Kranju bo dogajanje potekalo po celotnem starem mestnem jedru. Pred Prešernovim gledališčem bodo ob 16.00 nastopili učenci klavirja, petja in flavte ter Otroški pevski zbor, ob 18.00 pa sledi še nastop malega godalnega orkestra Glodalčki. Plečnikovo stopnišče bodo ob 16.00 zavzeli učenci harmonike, trobil - Ci-ci brass, kitare in pihal, pred Cafe galerijo Pungert pa ob 17.00 še učenci tolkal. Vsi učenci prihajajo iz Glasbene šole Kranj. Na Slovenskem trgu ob 19.00 zapel Mešani Pevski zbor Svoboda Mengeš, ob 20.00 pa bo sledil nastop rock skupine EYP (Enjoy Your Privacy). Sestavljajo jo štirje člani iz bližnje okolice Kranja. Ob 19.30 lahko koncerrtu prisluhnete tudi pred Teraso Barom, kjer bosta nastopila vokalistka in flavtistka Klara Vetersek ter kitarist Tin Vele.

Prazniku glasbe se pridružujejo tudi v Železnikih. Obiskovalci bodo lahko prisluhnili učencem glasbene šole, lokalnim glasbenikom ter gostu. Slišati bo zelo različne glasbene žanre, od klasične glasbe preko popa, kantavtorstva do rapa in jazza. Ob 18.00 bodo tako nastopili učenci Glasbene šole Škofja Loka, ob 19.15 Francetovi Orgličarji, ob 19.45 Astor Lajka, ob 20.15 pa Meet Maki. Vse se bo dogajalo v Egrovem vrtu na Racovniku.

Komentarjev 1
  • Avatar bobnar53
    bobnar53 21:04 21.junij 2022.

    A boste v starem Kranju izvajal musko za albančke in kosovčke, da jim ne bo dolgcajt??