Gorenjska
455 ogledov

Pred vrati je tradicionalna velika čistilna akcija

Festival Eko teden v Kranju se bo končal s tradicionalno veliko čistilno akcijo Očistimo Kranj – Kranj ni več usran.

V Kranju je ves teden potekal festival Eko teden, v okviru katerega so potekale delavnice in predavanja o ekologiji in varovanju okolja. Vrhunec dogajanja pa bo sobotna tradicionalna velika čistilna akcija, ki so jo pred 21 leti začeli kranjski taborniki. Prijelo se ji je ime Očistimo Kranj – Kranj ni več ustran.

»Čisto okolje je odgovornost nas vseh in to moramo čim prej uzavestiti vsi, brez izjeme. Težko je verjeti, da dandanes, ko ima vsako gospodinjstvo več zabojnikov za odpadke, ob številnih ekoloških otokih in koših za odpadke človek še vedno naleti na kupe odvrženih plastenk, embalaže, zdaj tudi zaščitnih mask in drugih odpadkov. Narava nas čedalje bolj ostro opominja, da bomo morali konkretno spremeniti svoje ravnanje in način življenja, če bomo želeli živeti v razmeroma zdravem okolju in s čim manj posledicami podnebnih sprememb. Začnimo že danes in bodimo vzor tistim, ki se še učijo, ter tistim, ki prihajajo za nami,« je pozval župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec.

»Namen akcije je, da na celotnem območju Mestne občine Kranj očistimo drobno nesnago, ki se je nabrala v preteklem obdobju, predvsem pa divja odlagališča oziroma kritično onesnažene točke, ki so se v tem času pojavile na območju MOK. S tem vsaj enkrat na leto poskrbimo, da narava spet zadiha, z njo pa tudi mi, njeni obiskovalci,« pa je povedal vodja akcije Klemen Markelj in dodal, da bo letošnja akcija del praznovanja 70-letnice taborništva v Kranju.

Na letošnji čistilni akciji Očistimo Kranj – Kranj ni več usran 2022 bo jutri od 9.00 do 12.00 prek 5000 udeležencev nataknilo rokavice in bodo skupaj očistili dobršen del Mestne občine Kranj. Med njimi bodo tudi člani iz približno 50 društev, krajevnih skupnosti, društev in organizacij ter enot Civilne zaščite MOK. Že danes pa čistijo tudi otroci iz kranjskih vrtcev in šol.

Kranjski taborniki opozarjajo, naj zaradi lastne in varnosti drugih pri tem upoštevajo navodila Komunale Kranj. Poleg tega naj se pri čiščenju nihče ne loteva prezahtevnih opravil oziroma opravil, za katere nimajo ustrezne opreme ali znanja. Za to bodo poskrbele enote Civilne zaščite Kranj. Na lokacijah zahtevnega čiščenja ali varovanja udeležencev ob vodotokih bodo tako pomagali Društvo za podvodne dejavnosti Kranj in PRS RP Kranj, Jamarsko društvo Carnium Kranj, Društvo za raziskovanje jam, pa tudi enote PP CZ MO Kranj, Radioamateriji CZ MOK, Intervencijska enota CZ MOK ter druge taborniške skupine oziroma rodovi.

 

Dodatno pestro dogajanje na Drulovki

V soboto bo pestro tudi na Drulovki, kjer bodo čistilno akcijo vpeli v EU projekt AGORA Interreg Danube. Skupaj s Krajevno skupnostjo Drulovka-Orehek bodo med 9.00 in 12.00 izpeljali družbenokoristno skupnostno akcijo ter očistili in olepšali sosesko nove Drulovke. Pri tem bodo počistili streho garaže, zasadili medoviti vrt, narisali stensko grafiko, med 9.00 in 13.00 pa bo potekala še izmenjevalnica. Tokrat bo prednostno namenjena izmenjavi stvari in ne oblačil, torej so zaželene otroške igrače, ročno orodje, kuhinjski pripomočki, šolski pripomočki. Stvari, ki jih ne bodo izmenjali, bodo organizatorji namenili ukrajinskim prišlekom ali pa jih bodo odpeljali v center ponovne uporabe.

Komentarjev 2
  • Jean_Young 10:47 26.marec 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝑪𝒐𝒎

  • Avatar Leon
    Leon 10:01 25.marec 2022.

    Fotografija je simbolična .....ni vse tako kot je videti .