Gorenjska
1067 ogledov

Preddvor vztraja na prvem mestu

Dom starejših Preddvor arhiv Dom starejših Preddvor Starejši del Doma starejših občanov Preddvor oziroma v grad Turn je zaprt.
Na splošno se razmere na Gorenjskem umirjajo, a povsod ni tako. Občina Preddvor je s 3770 prebivalci med manjšimi na Gorenjskem. Zaradi izbruha virusa covid-19 v Domu starejših občanov Preddvor v vasi Potoče, ko je zbolelo veliko stanovalcev in tudi zaposlenih, pa je že od prejšnjega tedna v samem vrhu v državi. Po zadnjih podatkih je v domu 46 okuženih stanovalcev (12 na novo), tri od njih so prepeljali v bolnišnico. Okuženih pa je kar 23 zaposlenih (eden na novo) in še trije prostovoljci.

Samo včeraj je bilo na testiranju za covid-19 odkritih 16 pozitivnih Preddvorčanov, prav tako 16 je bilo pozitivnih Škofjeločanov. V Kranju pa so imeli 48 novookuženih, je sporočil vladni govorec Jelko Kacin. Po sledilniku covid pa je bilo včeraj, na 23. november, v občini Preddvor 110 aktivnih primerov, 118 občanov je bolezen že prebolelo, trije pa so od 20. oktobra umrli.
Spomladi so imeli v Preddvoru štiri okužbe, razmere pa so se dramatično poslabšale konec oktobra: 28. oktobra so imeli 76 okuženih. V največji meri je šlo za izbruh virusa v Domu starejših občanov Preddvor tako med stanovalci kot med zaposlenimi. Vse je sovpadlo s katastrofalnimi razmerami zaradi skrhanih odnosov med vodstvom in zaposlenimi, zaradi česar so dali odpovedi številni zaposleni, nato pa je svoj odhod napovedalo še vodstvo samo. Dom starejših občanov tako od prejšnjega tedna kot v. d. direktorice vodi Sonja Resman.  

Trenutno je v Domu okuženih 46 stanovalcev, od tega so trije hospitalizirani. Stanovalci se počutijo dobro. Zaradi Covida je odsotnih 23 zaposlenih, še osem pa zaradi drugih zdravstvenih težav, skupaj je torej odsotnih 31 zaposlenih. "Zaposleni, ki niso zboleli oziroma so se že vrnili, skušamo stanovalcem zagotoviti kar se da normalno bivanje," so danes za Žurnal24 sporočili iz doma.

Hvaležni za pomoč, okuženi trije prostovoljci

Na vprašanje, ali imajo dovolj pomoči in ali bi potrebovali še kaj, so nam iz doma odgovorili, da jim je Zdravstveni dom Kranj priskočil na pomoč s tremi diplomiranimi sestrami in enim zdravstvenim tehnikom. "Za to pomoč se Zdravstvenemu domu Kranj lepo zahvaljujemo, saj bi bila organizacija dela brez njih nemogoča. V prihodnjih dneh se bodo naši zaposleni vračali na delo, vendar bi kljub temu še potrebovali tehnike zdravstvene nege ali bolničarje, saj je bil ta profil najbolj na udaru in jih posledično največ manjka."

V DSO Preddvor so se razveselili tudi številnih prostovoljcev. "Trenutno imamo na razpolago 31 prostovoljcev. Zaradi okužbe prostovoljke smo uvedli testiranje prostovoljcev pred pričetkom dela. Tudi sicer jih za delo s stanovalci razporejamo previdno, da ne bi prišlo do prenosa okužbe. Poleg prostovoljke sta se okužila še dva študenta, ki sta bila razporejena na delo v rdečo cono," so še zapisali v odgovoru na naša vprašanja, kakšne so razmere v domu.

"Upamo, da se bodo razmere v prihodnjem tednu umirile in da bo december prinesel vsaj malo miru tako stanovalcem, kot zaposlenim," so še pripisali.

Civilna zaščita dežura na sedežu občine

Občinski štab Civilne zaščite Preddvor je ob zaostritvi razmer v domu starejših pozval k pomoči prostovoljce, organiziral sestanek in pripravil seznam kandidatov za prostovoljce. Od takrat naprej prostovoljce dom razporeja sam glede na potrebe. O tem, kaj se dogaja po drugih krajih v občini, pa je Marko Bohinec, namestnik poveljnika občinskega štaba CZ Preddvor, pojasnil, da civilna zaščita že več tednov izvaja dežurstvo v prostorih občine, kjer je odprt poseben telefon za podajanje informacij oziroma sprejemanje in reševanje težav občanov vezanih na Covid. "Veseli nas, da posebnih problemov v občini ni," je sporočil in v zvezi s podatki, ki naj bi jih imeli, razložil, da so tudi v civilni zaščiti bolj ali manj odvisni od sledilnika covid in spletne strani NIJZ.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.