Gorenjska
1156 ogledov

Predsednik Pahor: obstajajo načini, da se izognemo sovraštvu

Venec, Borut Pahor, Bistrica, bistriški klanec, žalna slovesnost, NOB Urad predsednika RS/STA Žalna slovesnost ob spomeniku blizu vasi Bistrica v občini Naklo.
V spominskem parku na bistriškem klancu pri Naklem je bila nocoj komemoracija ob 80. obletnici tragedije v Bistrici, ko so nemški okupatorji iz maščevanja usmrtili 59 talcev.

Predsednik republike Borut Pahor se je spominu na 59 talcev poklonil s položitvijo venca pri spomeniku, na spominski slovesnosti pa je bil tudi slavnostni govornik.

»Odkar divja vojna v Ukrajini, spominske slovesnosti, kot je današnja, vsepovsod po naši domovini in zamejstvu doživljam drugače. Na novo se mi zastavlja vprašanje neizogibnosti vojne, vojne in miru,« je v slavnostnem govoru dejal predsednik republike z izrazi solidarnosti z ukrajinskim ljudstvom. Dejal je, da je evropsko upanje o trajnem miru zaradi vojne v Ukrajini znova pod vprašajem, zato je med ljudmi pomembno ohranjanje in krepitev kulture spominjanja na grozote vojne in z njimi tudi na vse plemenite izraze človečnosti, solidarnosti in vere v boljši svet. »Našim otrokom in vnukom moramo dati vedeti, da obstajajo načini, da se izognemo sovraštvu, ki naposled vodi v vojno,« je poudaril predsednik Pahor se zahvalil vsem, ki na različne načine krepijo kulturo spominjanja, tudi s slovesnostmi, kot je bila današnja.

25. julija 1942 so v vasi Bistrica pri Naklem partizani napadli nemški avtomobil in v njem ubili nemška častnika. Še isti večer so nemški vojaki požgali vas in nad vasjo, na bistriškem klancu, ustrelili vseh devet moških, ki so jih našli doma. Čez dva dni so tja iz zapora v Begunjah pripeljali še 50 mož iz okoliških krajev in jih tam postrelili kot talce. V spomin na tragedijo so nad vasjo postavili kamnit obelisk, ki so ga večkrat prestavljali, leta 1984 pa so na bistriškem klancu uredili spominski park. Osrednji obelisk je bil delo kiparja Janeza Boljke, vendar so neznanci skulpturo leta 2015 ukradli. Zato so se skrbniki spomina na ubite talce odločili, da po usmeritvah Mihe Boljke, sina Janeza Boljke, pripravijo novo skulpturo, ki jo je izdelal Urban Koselj, umetnostni kovač iz Krope.

Nov spomenik 59 talcem je 78 let po tragičnem dogodku, 24. julija 2020, slovesno odkril predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki se je tudi tedaj žrtvam poklonil s položitvijo venca in slavnostnim nagovorom, so sporočili iz Urada predsednika Republike Slovenije.

Žalna slovesnost tudi v Kokri ...

Komemoracija v Bistrici pa danes ni bila edina na Gorenjskem. Občinska organizacija borcev za vrednote NOB Preddvor je v Spodnji Kokri pred spomenikom ob cesti Preddvor–Jezersko pripravila spominsko svečanost ob 80. obletnici požiga v vasi. V tragičnih dogodkih, 20. julija 1942, so okupatorji požgali celotno vas, ustrelili 14 Kokrčanov in 16 talcev, vaščane pa odpeljali v taborišča v Nemčijo.

... in Dolenji vasi v Selški dolini

Pri obnovljenem spomeniku talcev v Dolenji vasi pri Železnikih pa sta Združenje borcev za vrednote NOB in krajevna organizacija Zveze borcev za vrednote NOB Železniki ob 79-obletnici streljanja talcev in ustanovitve Prešernove brigade pripravila spominsko slovesnost Pomni, dolina!, organiziran pa je bil tudi šesti Pohod po poti Prešernove brigade.  

Spomenik v Dolenji vasi je posvečen 338 padlim borcem, 19 talcem in drugim žrtvam nacističnega nasilja iz Selške doline. Zgrajen je bil leta 1950 na pobudo Nika Žumra iz Železnikov. Spomenik je delo arhitekta Jožeta Plečnika (1872–1957) in njegovih dveh učencev Vladimire Bratuž (1923–2006) in Antona Bitenca ((1920–1977), stoji pa na mestu, kjer je bilo 19. julija 1943 ustreljenih 19 talcev iz begunjskih zaporov Ustrelili so jih, ker so borci Selškega bataljona 9. julija 1943 v zasedi na Bukovškem polju pred Dolenjo vasjo napadli dva kamiona nemških vojakov.

Vlada je omenjeni spomenik junija 2016 razglasila za spomenik državnega pomena, za njegovo obnovo pa je ministrstvo za kulturo lani prispevalo 30 tisoč evrov. Plečnik je spomenik oblikoval kot kapelico oziroma odprto lopo na štirih stebrih z žrtvenikom. Z njimi je sledil antični ideji propilej (vhod v svetišče). Štirje stebri simbolizirajo štiri leta vojne. V njih so vgrajeni kamni iz Selške Sore, nabrani na obrežju reke na Bukovškem polju. Ob Sori so nabrali tudi material za oblogo stebrov. Vse to so sami domači kamni, ki jih hudourniki ob neurjih prinašajo v reko, ta pa naprej po dolini. S tem spomenik na najlepši način druži padle iz različnih krajev Selške doline.

 

Komentarjev 3
 • Avatar Keira_Wendt
  Keira_Wendt 12:20 25.julij 2022.

  Najboljša ponudba ... Google je za vsa spletna dela od doma plačal 638 do 957 dolarjev na dan. Moja mlajša sestra je bila dva meseca brez dela, prejšnji mesec je bil njen ček 28537 dolarjev, tako da je delal doma ...prikaži več 3 ure dela na dan in zaslužil sčasoma lahko še večja ... Tako sem začel ....................... >>>>>>>>>>>>>>>>>> www.ordcash.com

 • Peggy_Berkley 12:26 24.julij 2022.

  Google je za vsak dan spletnega dela od doma plačal od 400 do 800 dolarjev. V prvem mesecu sem od Googla doma prejel 21.758 $ in 29.467 $ zadnje plače za 3 ure dela na dan...glej več informacij ........................>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝐂𝐚𝐬𝐡𝐝𝐨𝐰.𝐂𝐨𝐦

 • Avatar Leon
  Leon 08:06 24.julij 2022.

  Pahor je bolnik potreben psihiatričnega zdravljena . To je moje osebno mnenje . Kaj si drugi mislijo o njem lahko berete na spletu ! https://vezjak.com/?s=pahor+predsednik