Gorenjska
1474 ogledov

Prenočili z reševalci, avantura se je srečno končala

Aljažev stolp na Triglavu Deyan Grm Aljažev stolp na Triglavu. Take in podobne fotografije je v teh dneh mogoče opaziti na fb, a Jani Bele opozarja, da to ni vabilo v gore, ampak zapis o razmerah. Sami pa ocenite, ali ste sposobni iti v takih razmerah v visokogorje...
Danes dopoldne smo poročali o tem, kako so sedmerica gorskih reševalcev iz Mojstrane in vojaški helikopter z dežurno ekipo helikopterske nujne medicinske pomoči na Brniku včeraj reševali četverico planincev pod Triglavom in da bo reševalna akcija predvidoma končana danes okoli 12. ure.

Kot je za Žurnal24 pojasnil Jani Bele, alpinist, alpinistični inštruktor in gorski reševalec, predsednik komisije za informiranje in analize pri Gorski reševalni zvezi Slovenije, sta v nedeljo dopoldne Za Cmirom v občini Kranjska Gora na pomoč poklicala planinca in povedala, da sta onemogla. Povedala sta, da sta pri Staničevi koči (2332 metrov), ki pa je zaprta in je možno v njej prespati v zimski sobi. Vojaški helikopter je tako prepeljal v visokogorje, a le do višine 1800 metrov, sedem reševalcev Gorske reševalne službe Mojstrana. Zaradi slabih vremenskih razmer namreč helikopter ni mogel nadaljevati naloge in se je vrnil v bazo na Brniku. Reševalci so nadaljevali pot in našli onemogla planinca.
A zgodba se tu ni končala. V tem času sta pritavala do Staničeve koče še dva planinca brez osnovne opreme, se pravi brez cepina in derez. Vsi skupaj, štirje planinci in sedem reševalcev je tako prenočilo v zimski sobi, danes pa so sestopili.

Na spletni strani Uprave RS za zaščito in reševanje so pravkar potrdili, da so gorski reševalci vse štiri planince opremili s toplimi oblačili, hrano in pijačo ter z njimi prenočili. V visokogorju so zimske razmere (sneg, led, veter, snežni zameti). Danes so se lahko skupaj spustili nižje, kjer ni bilo megle. Od tam so onemogle nepoškodovane z vojaškim helikopterjem in dežurno ekipo HNMP na Brniku prepeljali v dolino.

Komentarjev 4
  • Avatar jate
    jate 20:52 11.oktober 2021.

    kaj ti bedasti hribolazniki ne gledajo vreme,saj so objavili da bo sneg..ampak ne treba rinit gor

  • Avatar bobnar53
    bobnar53 17:29 11.oktober 2021.

    A bo že končno nekdo taka reševanja plačal, al Tonin in Hojs to častita??