Gorenjska
123 ogledov

Prešernov nagrajenec se tokrat predstavlja o Krasu

Herman Gvardjančič, SLOVENAE 22, 2023, mešane tehnike arhiv Loški muzej Škofja Loka
V Galeriji Ivana Groharja se z novo serijo likovnih del predstavlja akademski slikar in Prešernov nagrajenec Herman Gvardjančič.

Herman Gvardjančič je eden najpomembnejših in najodličnejših predstavnikov slovenskega modernizma, ki je v desetletjih znotraj tradicionalnega slikarstva razvil samosvojo obliko eksistencialno utemeljene predmetnosti in dobesedno spremenil podobo slovenskega krajinarstva. V škofjeloški Galeriji Ivana Gregorčiča je Prešernov nagrajenec sedaj postavil postavil cikel risb z naslovom Slovenae 22: Kras, ki ga posveča uničujočim požarom na Krasu v letu 2022. Risbe v kombinacijah različnih tehnik nadaljujejo Gvardjančičev slikarski projekt Slovenae iz osemdesetih let prejšnjega stoletja, vendar se tematsko povezujejo tudi s slikami, nastalimi ob požarih v Avstraliji pred leti. Naslov Slovenae si je Gvardjančič zamislil že leta 1988 ter z njim istega leta podpisal podobo arhitekturnega motiva iz slovenske urbane krajine. Gvardjančič v sklopu Slovenae 22: Kras sicer raziskuje “slovensko” motiviko, ki pa je v resnici obča, globalna in nadnacionalna. Še posebej je zaskrbljen zaradi drastičnih podnebnih sprememb, ki jih je iz zračne perspektive opažal že kot pilot športnega letala. Glede usode planeta je nekoliko pesimističen. Njegov projekt Slovenae ni dokončan in se nadaljuje. Lahko ga dojemamo kot resno svarilo in opozorilo, ker smo zaradi pohlepa po materialnih dobrinah kot

"Herman Gvardjančič v kontekstu razstave Slovenae 22: Kras izpoveduje svoja občutja ob tragičnih dogodkih na Krasu zelo neposredno in spontano. Ustvarja v samoti ateljeja, njegova izraznost pa je svobodna in se izmika slogovnim opredelitvam. Gvardjančič s pridom združuje različne risarske tehnike, uporablja pa jih tako, da kar najbolj izrazijo njegovo fakturno razgibano pripoved. Na razstavi prevladujejo podobe krajinskih izrezov požganega, zoglenelega kraškega sveta, drobečega se in izginjajočega v zamolkli čadasti krajini.  Impulzivno sintezo risarskih in slikarskih izkušenj Slovenae 22: Kras sestavljajo razpoloženjsko temačne zgodbe v obeh galerijskih prostorih," je med drugim zapisal kustos v Loškem muzeju Boštjan Soklič.

Razstava Hermana Gvardjančiča Slovenae 22: Kras je v Galeriji Ivana Groharja v Škofji Loki na ogled do 10. septembra 2023.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.