Gorenjska
2336 ogledov

Prešernov smenj letos v živo in virtualno

Prihodnji teden bomo praznovali kulturni praznik. Običajno je 8. februar v Kranju poln ljudi, saj poteka Prešernov smenj. Epidemija pa je tokrat poskrbela, da bo letos drugače. Prešernov smenj se bo namreč preselil na splet, nekaj dogodkov pa bo kljub temu potekalo v živo, seveda ob upoštevanju vseh ukrepov.

Spletni Prešernov smenj

Dogajanju se tudi letos pridružujejo številne kranjske kulturne ustanove, samo kulturno dogajanje pa bo večinoma zaživelo na spletnih straneh in družbenih omrežjih. Dogajanje bo tokrat potekalo ves vikend, od 6. do 8. februarja.

 | Avtor:

 

Prešernovo gledališče je tako že začelo nov spletni projekt Čas za poezijo: Prešeren. Interpretacije Prešernovih pesmi so posneli igralke in igralci njihovega ansambla Aljoša Ternovšek, Blaž Setnikar, Darja Reichman, Vesna Jevnikar, Miha Rodman, Vesna Slapar, Borut Veselko ter Vesna Pernarčič, tokrat pa se jim je pridružila še Doroteja Nadrah, ki je z januarjem postala nova članica igralskega ansambla Prešernovega gledališča. Interpretacije prek njihovih spletnih omrežij z občinstvom delijo trikrat na teden, ob ponedeljkih, sredah in petkih. Na sam kulturni dan boste ob 11h lahko prisluhnili tudi recitaciji Zdravljice, zvečer pa pripravljajo tudi dve spletni premieri. Ob 19h si bo tako moč ogledati predstavo Prešern Nede R. Bric, ob 21h pa še Rajzefiber Gorana Vojnovića.

 

Zanimivo dogajanje pripravljajo tudi v Gorenjskem muzeju. Na praznični dan si ob 10h lahko virtualno ogledate razstavo Ako ne pridete, vas privedejo orožniki – Črna kronika na Gorenjskem od 1850 – 1941. Ob 13h pa pripravljajo zanimivo predavanje ddr. Verene Vidrih Perko, ki bo spregovorila o arheoloških najdbah, ki so potrdile poetično zrenje slovenske preteklosti Franceta Prešerna.

 | Avtor:

 

Pestremu dogajanju se pridružuje še Mestna knjižnica Kranj. K sodelovanju so povabili igralca Nika Škrleca, ki bo mladim predstavil poklice in osebe, ki se skrivajo za letošnjimi Prešernovimi nagrajenci. Pogovori, ki so na sporedu v soboto in nedeljo ob 18h, so namenjeni osnovnošolcem, Modremu psu in vsem ostalim vedoželjnežem. Dva virtualna dogodka pa pripravlja tudi Layerjeva hiša. 8. februarja ob 12h bo na njihovih spletnih kanalih potekal pogovor s pesnicama Layerjeve založbe Mirjam Dular in Andreje Kosec, ob 20h pa se bosta z glasbeno-pripovedovalskim večerom za odrasle Zgodbe o smrti in ljubezni predstavila Renata Lapanja in Andrea Pandolfo.

 

Zavod za turizem in kulturo Kranj v sodelovanju z Gorenjskim muzejem pripravlja virtualno razstavo različnih upodobitev Franceta Prešerna, kot so ga po njegovi smrti poskušali upodobiti številni slikarji, kiparji, ilustratorji, karikaturisti in celo ustvarjalci stripov. Prešernov smenj vsa leta spremljajo tudi recitacije Prešernovih pesmi. Vsi ljubitelji poezije tako lahko svoje posnetke recitacij pošljejo do 4. februarja na info@visitkranj.si.

 | Avtor:

 

Nekaj dogodkov tudi v živo

Nekateri dogodki bodo na praznični dan potekali tudi v živo in vabili ljudi v Kranj, seveda ob upoštevanju vseh veljavnih ukrepov. V galerijskih prostorih Layerjeve hiše bodo tako odprli pet novih razstavnih projektov. Kristina Rutar se bo v kiparskem delu Tik pred - predstavila z izčiščenimi skulpturami, ki v svoji omejeni postavitvi hrepenijo po osvoboditvi. Helena Tahir v razstavi z naslovom Odtisi/vtisi/zapisi II spoznava nove možnosti znotraj že poznanih procesov umetniške grafike in nadgrajuje svoje umetniške eksperimente na področju zvočne in prostorske instalacije. Tilyen Mucik predstavlja fotografski herbarij, ki ji s fotografiranjem rastlin omogoča beleženje in ohranjanje spominov ter občutij ob fascinaciji nad rastlinjem. Ulla Žibert pa bo razstavila slikarsko serijo TO NI/TO JE, kjer realistični moment kolažira z elementi pop-arta. Na ulici začenjajo tudi novo sezono, tokrat hibridnih razstav v javnem prostoru in na spletu, ki se letos odvijajo v sklopu bienala tekstilne umetnosti BIEN 2021. Kot prve bodo predstavili škofjeloške Kreativnice. Galerije bodo na kulturni praznik odprte od 10. do 15. ure.

 

 | Avtor:

 

Ulice Kranja bodo letos postale galerija kranjskih kulturnih hramov, ki ne morejo na široko odpreti svojih vrat. Ulično razstavo v spomin na Franceta Prešerna, ki bo na ogled v centru mesta, soustvarjajo Prešernovo gledališče Kranj, Mestna knjižnica Kranj, Gorenjski muzej, Layerjeva hiša in Zavod za turizem in kulturo Kranj. Umetniški projekt Kultura na čakanju, na katerem bodo predstavljene kulturne vsebine, ki so nastajale v času zaprtih institucij, pa si bo moč ogledati na oglasih površinah v Kranju in okolici vse do marca.

 

Med ogledom kulturnih vsebin po mestu se bodo obiskovalci lahko ustavili tudi ob sejemski ponudbi, ki bo vse dni prireditve od 9. do 15. ure na voljo v zmanjšanem obsegu. Po mestu se bo iz zvočnikov slišala glasba ter recitacije pesmi, mesto pa bo do kulturnega praznika še praznično osvetljeno in okrašeno. Odprt pa bo tudi Prešernov gaj, nekdanje mestno pokopališče, kjer je grob dr. Franceta Prešerna.

 

Kulturni praznik v Kranju vsako leto spremlja tudi prestižna prireditev Shod muz na kranjskem Parnasi oziroma srečanje s Prešernovimi nagrajenci in nagrajenci Prešernovega sklada. Portreti nagrajencev, kot jih je v fotografski objektiv ujel Tone Stojko, bodo predstavljeni na ulični galeriji Galerija na mestu pred Mestno Knjižnico Kranj ter v Galeriji Prešernovih nagrajencev. Na pogovor s Prešernovimi nagrajenci, ki ga vsako leto vodi Patricija Maličev, pa tokrat vabijo prek malih zaslonov.

 | Avtor:

Komentarjev 2
  • Avatar Leon
    Leon 09:04 08.februar 2021.

    Pahor bo iz svoje palače nagovoril ljudstvo ..........kaj ima Pahor skupnega s kulturo ?

  • papajaPopi 08:23 08.februar 2021.

    Žive naj vsi narodi, ki hrepene dočakat dan..... tukaj ne bom vmešaval politike.