Gorenjska
1189 ogledov

Prešernovo gledališče ima novo vodstvo

Jure Novak Facebook
Kranjski mestni svetniki so potrdili novega direktorja Prešernovega gledališča Kranj Jureta Novaka.

Mestna občina Kranj je marca objavila razpis za novega direktorja kranjskega gledališča. Do roka so se prijavili en kandidat in tri kandidatke. Njihove prijave je pregledala posebna občinska komisija in vse povabila na razgovore. Po njih so kot najprimernejšega ocenili Jureta Novaka. Podporo je po pogovorih z vsemi kandidati dobil tudi v kolektivu gledališča. Njegovo kandidaturo sta soglasno potrdila še strokovni svet in svet zavoda. Zdaj ga je potrdil še kranjski mestni svet, tako da bo vodenje gledališča prevzel konec junija.

Jure Novak je po izobrazbi režiser. Med drugim je bil umetniški vodja Gledališča Glej, vodi lastni zasebni zavod Poza ter je ustanovni član in podpredsednik Društva gledaliških režiserjev. Tri leta je bil tudi redni kolumnist Dela. Ob tem je režiral več uspešnih predstav, med drugim tudi projekta, v katerih sta zaigrali Pia Zemljič in Katarina Stegnar, ki sta bili tudi zanju nagrajenki Prešernovega sklada za igro. Nazadnje je letos režiral predstavo Simone Semenič jerebika, štrudelj, ples pa še kaj, ki je nastala v koprodukciji Slovenskega mladinskega gledališča in SNG Nova Gorica.

 

Desetletje velikih uspehov

Z imenovanjem Jureta Novaka za direktorja Prešernovega gledališča se po desetletju s tega položaja poslavlja Mirjam Drnovšček, ki se na tokratni razpis ni prijavila. Spomnimo, leta 2011 bi na direktorskem mestu Boruta Veselka morala zamenjati Ivana Djilas, a se je Veselko pritožil na upravno sodišče, ki je odločilo, da je bil sklep o njenem imenovanju napačen. Takratni mestni svet je to izkoristil za ponovitev postopka. Za v.d. direktorico je bila imenovana Drnovščkova, ki je prej vodila trženje in odnose z javnostmi. Kasneje se Djilasova ni ponovno prijavila, za direktorico pa je bila izbrana prav Drnovščkova.

V desetletju vodenja kranjskega gledališča je skupaj z ekipo zelo uspešno vodila kranjsko gledališče. V njenem času je gledališče prejelo številne nagrade, gledalci so radi prihajali v gledališče, postalo pa je tudi eno najboljših v Sloveniji. Po desetletju se je sedaj odločila, da se poslovi od vodenja gledališča in gre novim izzivom naproti.

Mirjam Drnovšček (na levi), vršilka dolžnosti direktorice, je potrdila kandidatu | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.