Gorenjska
1263 ogledov

Prešernovo življenje v besedilu in 420 sličicah

Strip o Prešernu
1/7
Gorenjski muzej Kranj
Prihodnji teden, tik pred slovenskim kulturnim praznikom, bo izšel Strip o Prešernu. Avtorja sta Magda Zore, pedagoginja v Gorenjskem muzeju, ki je napisala besedilo, in Jože Trobec, akademski slikar in karikaturist, ki je ustvaril sličice. Ob tej priložnosti bodo v Prešernovi hiši v Kranju odprli tudi razstavo.

Iz Gorenjskega muzeja so danes sporočili, da odločitev o tem, da bi prvič v svoji zgodovini izdali biografski strip, ki je priljubljen žanr po vsem svetu, ni bila težka. Še manj dvomov pa je bilo o tem, komu bo posvečen. Prešernu seveda!
Življenje našega pesnika je kar dobro raziskano. Podatkov o njem je toliko, da bi bil strip brez kakih posebnih domišljijsko-literarnih vložkov lahko zelo zajetna knjiga. Pa smo se odločili za 60 strani dolg sprehod skozi Prešernovo življenje.

Strip o Prešernu | Avtor: Gorenjski muzej Kranj Gorenjski muzej Kranj

Z didaktičnim poslanstvom

Avtorja Magda Zore in Jože Trobec sta svoji bujni domišljiji namenoma nekoliko pristrigla peruti. Odločila sta se namreč, da v stripu prikažeta čimbolj verodostojno zgodbo Prešernovega življenja vse od rojstva v idilični vasici pod Karavankami pa do prezgodnje smrti v Kranju.
"Prva težava, ki sem jo morala rešiti v svoji glavi, preden sem položila prve besede v usta našega pesnika, je bilo prehudo strahospoštovanje, ki mi je nekako zavezalo jezik. Pa sem se bila prisiljena sprostiti in mi je uspelo. Strip o Prešernu naj bi imel tudi didaktično poslanstvo. Že pred mnogimi leti sem imela po tisočih vodenjih šolarjev po Prešernovem spominskem muzeju občutek, da o njem vem vse, a ni tako. Spet sem vzela v roke Slodnjakov roman Neiztrohnjeno srce, pa Mušičeve zbrane spomine sodobnikov in drugo literaturo, da o večerih, ko namesto kriminalke z Jožetom gledava nadaljevanko o Prešernu, sploh ne govorim," je razkrila Magda Zore.

Ruta nazaj zavezana

Avtorica besedila še opozori, da ima risba v stripu vsaj takšno težo kot besedilo.

"Niti ene od skupno okrog 420 sličic ni, pri kateri z Jožetom ne bi razpravljala najmanj četrt ure. Naj razložim. Prva stran, rojstna hiša. Joj, te značilne stopnice je hiša dobila šele po požaru več kot pol stoletja po pesnikovem rojstvu! Kakšen vhod pa je bil leta 1800? Pa streha? Do požara je bila slamnata, Jože pa je narisal današnjo! No, ker je bila Vrba 3. decembra verjetno zasnežena, sva to težavo enostavno rešila.

Kakšen plašč je nosil oče Šimen? Jože mu je sprva narisal hlače do tal, ki so jih nosili šele dobri dve desetletji kasneje, pa še to samo meščanski gospodje! Ne, Mina doma rute ni imela zavezane spredaj, tako je bilo samo, ko je šla od doma. Popravek: ruto narisati zavezano zadaj.

S kakšnim vozom so malega Franceta peljali na Kopanj k stricu? Seveda sledi brskanje po slikah, risbah, opisih …"

Strip o Prešernu, izšel bo v 1000 izvodih, trenutno še tiskajo. Od 8. februarja naprej pa ga bo mogoče kupiti v Gorenjskem muzeju za 14,70 evra. Ob njegovem izidu bodo v galeriji Prešernove hiše v Kranju odprli tudi razstavo.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.