Gorenjska
2536 ogledov

Prestavili več kot 60 ton težko kapelico

Prestavili več kot 60 ton težko kapelico
1/5
pr Kranj Pravi podvig v Prašah pri Mavčičah.
V Prašah pri Mavčičah so danes z avtodvigalom za 60 metrov prestavili kapelo z ene strani ceste na drugo.Gre za največji objekt, ki so ga doslej prestavili v enem kosu na območju Mestne občine Kranj. Z ojačitvami, narejenimi za prestavitev, je tehtala več kot 60 ton.

Jeseni so namreč pričeli z obnovo ceste Breg-Mavčiče in pri širitvi ceste ni bilo druge možnosti, kot da prestavijo kapelo iz 19. stoletja, posvečeno Sv. družini, ki je stala na koncu vasi Praše ob poti na pokopališče. Po dostopnih virih jo je prvotno poslikal Matija Bradaška, notranje freske sta leta 2006 obnovila zakonca Irena Jeras Dimovska in Boge Dimovski, medtem ko se zunanjih poslikav ni obnavljalo. 

Med vaščani je veljalo, če ima kdo kakšno zamero do pokojnika na njegovi poslednji poti, naj mu na tem mestu oprosti. Večkrat se je vanjo zaletel tudi kakšen avtomobil, ker je stala tik ob cesti. To je načelo njene temelje, ker pa je bila zaradi potrebe prestavljanja opravljena tudi statična sanacija, bo ta še dolgo lahko služila svojemu namenu. Na novi lokaciji nedaleč stran bo ponovno obdana s polji in travniki Jurjeve domačije, katere lastniki so jo tudi postavili. Kapelica je zdaj umeščena v okolje, ki ji pritiče, in v katerem bo lahko zasijala v vsej svoji lepoti, pravi njen lastnik Aleš Bohinc: »Skupaj s še eno kapelico na polju, križem ob cesti in Jurjevo kaščo bo oblikovala zaključeno celoto nepremične kulturne dediščine, na kateri gradi svojo prepoznavnost Jurjeva domačija. Rad bi se zahvalil vsem, še posebej Boštjanu Zavrlu iz MOK, za potrpežljivost pri iskanju najboljših možnih rešitev za vse.«

Današnja prestavitev kapelice, nad katero sta bdela statik in predstavnik zavoda za varstvo kulturne dediščine, je zbudila veliko zanimanja med domačini, ogledal si jo je tudi župan Matjaž Rakovec. »Obnova ceste lepo napreduje, sledimo ciljem, ki smo si jih zastavili. Sem pa navdušen nad ogledom prestavljanja kapelice in kako elegantno so vsi v verigi izpeljali zahtevno nalogo. Prav je in tudi pomembno, da varujemo in ohranjamo kulturno dediščino v občini,« je povedal župan MOK.

Prestavili več kot 60 ton težko kapelico | Avtor: pr Kranj pr Kranj

Obnova ceste Breg-Mavčiče v dolžini 570 metrov z enostranskim pločnikom in dvostransko kolesarsko stezo bo končana do konca leta, stala pa naj bi 591.000 evrov. V to ceno je vključena tudi obnova vodovoda, meteorne kanalizacije, javna razsvetljava, vgraditev cevi za fekalno kanalizacijo in prestavitev kapelice na novo lokacijo, so sporočili iz Mestne občine Kranj.

Koliko točno stane prestavitev kapelice, še nismo izvedeli. A če se opiramo na podatke podobne prestavitve, ki so jo izvedli pred dvema letoma v naselju Gabrnik v občini Juršinci, kjer so prestavljali 65 ton težko kapelo, je to zelo drag podvig. Tam je prestavitev stala kar 30.000 evrov. 

Komentarjev 2
  • Alojz Kokot 18:53 08.november 2020.

    bolj bi bralce zanimalo kdo je vse to plačal in koliko je stalo-to napišite

  • Naklonsky 08:59 08.november 2020.

    Zavajanje, pretiravanje in laganje! Po sliki sodeč je velikost kapelice manjša kot 2x2 x višina 3 m. Torej 12 m3 betona, kar je največ 24 ton! (1m3 je okrog 2 toni).