Gorenjska
53 ogledov

Prestavljena podelitev

Simon Jenko
1/2
M. Ha. Kip Simona Jenka.
Slavnostna podelitev Jenkove nagrade za leto 2020 je zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja epidemije covid-19 prestavljena. Če bo epidemiološka slika ugodna in se bodo ukrepi sprostili, bodo podelitev nagrad izvedli v decembru. V nasprotnem primeru je dogodek prestavljen za nedoločen čas, sporočajo organizatorji iz Zavoda za turizem in kulturo Kranj.

V torek, 27. oktobra, na rojstni dan Simona Jenka (rojen je bil leta 1835 na Podreči, umrl je 18. oktobra 1869 v Kranju) bi morali v avli Mestne občine Kranj slovesno podeliti najvišje pesniško priznanje v državi, Jenkovo nagrado, ki jo podeljuje Društvo slovenskih pisateljev in poimenovana po enemu najvplivnejših slovenskih pesnikov. Predvideno je bilo, da bodo nominiranci ob kulturnem programu tudi predstavili svoje izbrane pesmi iz nominiranih pesniških zbirk. Žirija je določila pet nominiranih pesniških zbirk, izdanih v zadnjih dveh letih: Jana Putrle Srdić – Oko očesu vrana, Maja Vidmar – Pojavi, Lucija Stupica – Točke izginjanja, Uroš Zupan – Sanjska knjiga in Brane Mozetič – Sanje v drugem jeziku.

V okviru letošnjih Jenkovih dnevov so samo v Mavčičah v dvorani Simona Jenka 10. oktobra odprli razstavo slik, ki so jih v okviru ex-tempora ustvarili slikarji. Odpadel pa je pohod po poti Jeprškega učitelja, to je od Drulovke do Brega, ki se imenuje po noveli Simona Jenka. In odpadla je tudi delavnica poezije, ki bi jo morala v Jenkovi sobi v hiši, kjer je živel Simon Jenko, voditi Hana Bujanović Kokot. Si je pa zato možno na facebooku od petka naprej ogledati videoposnetek Poklon pesniku Simonu Jenku, v katerem berejo svoje pesmi trije nominiranci Maja Vidmar, Brane Mozetič in Jana Puterle Srdić, pa tudi osnovnošolci in dijaki, medtem ko kranjski župan Matjaž Rakovec bere Jenkovo Moja pesem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.