Gorenjska
2492 ogledov

Prevc ni prepričal večine

Škofja Loka Arhiv občine Škofja Loka/ Sašo Kočevar
Odbor državnega zbora za notranjo politiko je danes zavrnil predlog novele zakona o ustanovitvi občin ter o določitvi njihovih območij, po katerem bi Občina Škofja Loka dobila status mestne občine. Za predlog je glasovalo sedem poslancev, proti pa jih je bilo devet.

Poslanec NSi Mihael Prevc kot predlagatelj je poudaril, da je mesto Škofja Loka upravno, gospodarsko, kulturno, socialno in geografsko središče širšega škofjeloškega območja, vlogo regijskega središča pa opravlja za približno 50.000 ljudi v regiji.

Mesto Škofja Loka ima po njegovih besedah kot gospodarsko središče izjemen razvojni potencial. Industrija je v njem nadpovprečno razvita dejavnost, prav tako je zaradi tesne povezanosti s šolstvom nadpovprečen njegov potencial za rast. Škofjeloška podjetja so v zadnjem desetletju uspešno prestala prestrukturiranje in so gospodarska hrbtenica Gorenjske, je opomnil.

Predlog po njegovih besedah podpirajo župani vseh občin na širšem škofjeloškem območju. Na morebiten očitek, da predlog pomeni predvolilni bonbonček, pa je napovedal, da se bo upokojil in tako ne bo kandidiral na spomladanskih volitvah v državni zbor.

Njegovim navedbam o velikem potencialu Škofje Loke je pritrdil podžupan Občine Škofja Loka Robert Strah. Škofja Loka je po njegovih besedah med pomembnimi centri na Gorenjskem. Občina se v zadnjih letih uvršča med deset odstotkov najuspešnejših slovenskih občin, kjer se najbolje živi, je izpostavil.

V zakonodajno-pravni službi DZ pa so opomnili, da sta med zakonskimi pogoji za ustanovitev mestne občine denimo zahteva, da ima mesto na območju občine najmanj 20.000 prebivalcev in najmanj 15.000 delovnih mest.

Zakon o lokalni samoupravi je jasen in ga moramo spoštovati, je v razpravi dejala Nataša Sukič (Levica). Po njeni oceni sicer res ni najbolj življenjski in bi ga bilo treba posodobiti. "A dokler je tak, kot je, ga je treba spoštovati," je pozvala.

Podobnega mnenja je bil Robert Polnar iz poslanske skupine DeSUS. Dodal je, da je dobrih 10 kilometrov od Občine Škofje Loka že Mestna občina Kranj. Tako bi imeli v primeru sprejetja obravnavanega predloga zelo blizu kar dve mestni občini, je bil kritičen.

Če bi državni zbor sprejel predlagano novelo, bi se Škofja Loka pridružila 12 občinam, ki že imajo status mestne občine. To so poleg Ljubljane in Maribora še Celje, Koper, Krško, Kranj, Murska Sobota, Nova Gorica, Novo mesto, Ptuj, Slovenj Gradec in Velenje.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.