Gorenjska
366 ogledov

PREVIDNO: Na Facebooku lažni profil kranjskega župana

Spletna goljufija
V eno od spletnih zlorab je bil nehote vključen Župan Mestne občine Kranj (MOK) Matjaž Rakovec je bil nehote vključen v eno od spletnih zlorab. Zaenkrat neznana oseba je na Facebooku (FB) ustvarila lažni profil z njegovimi podatki in nagovarja ljudi z neresničnimi trditvami.

Ustvarjanje lažnih profilov ali kraja podatkov za zlonamerno komunikacijo je dandanes zelo pogosta zloraba, potrjujejo kriminalisti. V primeru župana MOK Matjaža Rakovca je nekdo zlorabil njegov profil in ustvaril lažnega, na katerem se predstavlja z njegovo fotografijo in prekopiranimi objavami. S tem želi ustvariti vtis avtentičnosti, nato pa v zasebnih sporočilih ljudem sporoča neresnične informacije, in sicer, da MOK v obliki razvojnega programa ponuja ugodna posojila. Pozoren posameznik sicer lahko hitro ugotovi določene nepravilnosti in neskladnosti s siceršnjim uradnim FB profilom, tako glede dejanskega poklica župana kot povezave do profila in uporabe slovenskega jezika.

Levo je pravi profil, desno lažni. | Avtor: Levo je pravi profil, desno lažni.

 

»Poudarjamo, da gre za zlonamerno in neresnično komunikacijo. Ker gre za kaznivo dejanje, je župan podal prijavo na policijo, v prihodnje pa bomo – župan in prav tako MOK – varnosti na spletišču namenjali še več pozornosti kot sicer in tudi primerno ukrepali v primeru morebitnih zlorab. Pozivamo, da ob prejemu takšnih in podobnih ponudb preverite, ali prihaja od pravega naslovnika ter gre res za resnično sporočilo in ne zlorabo,« so zapisali na kranjski občini. Ker gre za kaznivo dejanje, je sicer župan že podal prijavo na policijo.

Zlonamerna komunikacija in povezava do profila, ki ne pušča dvoma o lažnem profilu. | Avtor: Zlonamerna komunikacija in povezava do profila, ki ne pušča dvoma o lažnem profilu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.