Gorenjska
2134 ogledov

Pri 91 letih brez izpita, zdaj bo moral še pešačiti

Volan Gregor Prebil
Policisti so ustavili priletnega voznika. Domov je šel brez avta.

Blejski policisti so imeli v petek nekaj čez 12. uro na območju Bleda v postopku 91 let starega voznika, so sporočili iz kranjske policijske uprave.

Posebnost pri tem postopku je bila, da je voznik vozil avtomobil brez veljavnega vozniškega dovoljenja. To mu je očitno poteklo, voznik pa bi moral za njegovo podaljšanje upravnemu organu predložiti zdravniško spričevalo.

Tega ni storil. V skladu z zakonom so mu policisti avtomobil zasegli. Poleg tega so podali še obdolžilni predlog na pristojno okrajno sodišče.

Zakon določa, da vozniško dovoljenje za vožnjo motornih vozil kategorije B velja do 70 leta starosti, v primeru starejših papirnatih dovoljenj pa do 80 leta. Potem mora imetnik za podaljšanje predložiti zdravniška potrdila, na podlagi katerih upravna enota podaljša dovoljenje za pet let, lahko pa tudi manj. 

Okoli 200 tisoč voznikov in voznic v Sloveniji je že starejših od 70 let, krivulja bo zaradi staranja populacije le še rasla. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Avatar Zokispoki
    Zokispoki 14:37 17.januar 2024.

    Glavno, da so mu napisal kazen, zaplenili avto to, da pa bi se mogoče 91 letni voznik za volanom znašel zato, ker ga je načela demenca in se mogoče v določenih situacijah sploh ne zaveda, da nima več veljavnega vozniškega ...prikaži več dovoljenja, pa očitno nobenega zanima!?

  • rd2dmk2 09:58 16.januar 2024.

    halooooo. a ste prebral ? pa to je diskriminacija.. maš plastično dovoljenje odi na pregled , maš starooooo dovoljenje vozi miško.... ajde sudije , zdej mate možnost da naredite red in mal zaslušte svoje plače in povišice.. kako je lahk ...prikaži večk samo vaša plača neustavna, tukaj pa dve sorti vozniških.