Gorenjska
3297 ogledov

Pri Ruski kapelici letos brez večjega dogodka

Ruska kapelica na Vršiču Shutterstock
Pri Ruski kapelici pod Vršičem, kjer zadnjo julijsko nedeljo tradicionalno poteka spominska slovesnost, bo letos zaradi vojne v Ukrajini to nedeljo le kratek pietetni dogodek za članice in člane ter prijatelje Društva Slovenija Rusija. Drug program ali spremljevalni dogodki niso predvideni, so sporočili iz društva.

»Letos, še bolj kot v preteklih desetletjih miru, kapelica potrebuje ljudi, da v tišini prižgejo svečko ali položijo venec. Za duše umrlih pod plazom in proti vsem vojnam, nasilju, uničenju in okrutnosti, v katero pelje slepo sovraštvo. Za človečnost, strpnost in modrost. Za mir,« so zapisali pri Društvu Slovenija Rusija. Kot so dodali, se bodo pri Ruski kapelici zbrali, da se s polaganjem venca, minuto tišine in pravoslavno molitvijo spomnijo tam pokopanih žrtev tragičnega dogodka iz časov prve svetovne vojne na slovenskih tleh. »S tem želimo okrepiti sporočilo miru, ki ga trajno nosi kapelica, in s svojo navzočnostjo na tem kraju ponovno opozoriti na pomen tradicije, spoštljivega spomina, strpnosti in človečnosti,« so dodali. V Kranjski Gori pa bo v soboto v župnijski cerkvi Marijinega vnebovzetja tradicionalna katoliška spominska maša.

Društvo Slovenija Rusija je že februarja obsodilo rusko agresijo na Ukrajino ter izrazilo solidarnost z ukrajinskim narodom in delom ruske družbe, ki nasprotuje vojni. Ruski vrh so pozvali, naj nemudoma ustavi vojaške aktivnosti zoper Ukrajino in prepreči nadaljnje žrtve, trpljenje in razdejanje na ozemlju suverene sosednje države. Poudarili so še, da Ruska kapelica pod Vršičem, kjer društvo vsako poletje organizira slovensko-rusko srečanje, ostaja simbol miru in kulture spoštljivega spominjanja in da kraj ostaja odprt za vse podpornike miru, dialoga in sodelovanja.

Rusko kapelico pod Vršičem so leta 1916 zgradili preživeli ruski vojni ujetniki v spomin na umrle tovariše, ki jih je med gradnjo ceste čez Vršič zasul snežni plaz. V spomin na umrle v plazu so postavili leseno kapelico v pravoslavnem slogu. Po prvi svetovni vojni so za kapelico skrbeli domačini in jo ogradili. Po rekonstrukciji ceste leta 1937 so našli številne grobove umrlih ruskih ujetnikov, posmrtne ostanke so pokopali v kostnici ob kapelici, nad katero so postavili piramido, na njej pa napis Sinovom Rusije. Lesena kapelica je z leti strohnela, zato so jo leta 1991 konzervirali in obnovili dotrajane dele. Leta 2006 je bila kapelica v celoti obnovljena. Konec julija vsako leto pri kapelici poteka tradicionalna spominska slovesnost.

Komentarjev 9
  • Avatar Leon
    Leon 19:44 26.julij 2022.

    Slovenci smo večinsko vedno žrtve aktualne politike ,katera temelji na delitvi ljudi .

  • Avatar Indiana_Gaby
    Indiana_Gaby 17:24 26.julij 2022.

    Najboljša ponudba ... Google je za vsa spletna dela od doma plačal 638 do 957 dolarjev na dan. Moja mlajša sestra je bila dva dmeseca brez dela, prejšnji mesec je bil njen ček 28537 dolarjev, tako da je delal doma ...prikaži več 3 ure dela na dan in zaslužil sčasoma lahko še večja ... Tako sem začel ................ >>>>>>>>>>>>>>>> www.ordcash.com

  • Avatar Jaka Steiner
    jaka4 15:26 26.julij 2022.

    Škoda, prilika je, da se izboljša odnose z Rusijo, ki jih je poslabšal prejšnji predsednik vlade, sedanji pa očitno tudi nima interesa, da jih izboljša. Očitno je pomembnejše uklanjanje anglosaškim gospodarjem in njihovim pomočnikom, ki vodijo svet v propad.