Gorenjska
2405 ogledov

Kranj se vrača 200 let nazaj

Prešernov smenj Zavod za turizem Kranj
8. februar se bo Kranj vrnil 200 let nazaj v čase največjega slovenskega pesnika. Pričakujejo več tisoč ljudi.

Prešernov smenj v Kranju je med najbolj prepoznavnimi prireditvami ob slovenskem kulturnem prazniku. Kranj se bo tradicionalno, že enaindvajsetič, prelevil v prizorišče pestrega kulturnega in umetniškega programa ter raznoliko sejemsko ponudbo in tako počastil spomin na največjega slovenskega pesnika dr. Franceta Prešerna.

Prešernov smenj bo na ulicah Kranja potekal 8. februarja 2024 med 10. in 17. uro.

Natančnejša časovnica poteka Prešernovega smenja je na voljo TUKAJ.

Prešernov smenj bodo ob spomeniku dr. Franceta Prešerna pred Prešernovim gledališčem ob 11. uri slovesno odprli predsednica Državnega zbora RS Urška Klakočar Zupančič, župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec in direktor Zavoda za turizem in kulturo Kranj Klemen Malovrh.

Čez dan pa bodo odprti vsi kranjski kulturni hrami, ki na javnih vodenjih postavijo na ogled svoje bogate vsebine. Na ogled so tudi kranjske turistične atrakcije. Med sprehodom po mestu se lahko ustavite na sejmu domače in umetnostne obrti. Prešerna kuhna bo poskrbela za dobro jedačo in pijačo. Za romantične bo omogočena vožnja s kočijo, otrokom pa jahanje pravih ponijev.

Prešernov smenj vsa leta spremljajo tudi recitacije Prešernovih pesmi, glasbeno kulturni program in program za otroke. Po mestu se razlega godba lajnarjev, sprehajajo se folklorne skupine in liki v značilnih opravah Prešernovega časa.

Program Prešernovega smenja bo predvidoma trajal do 17. ure in se bo končal s Shodom muz na kranjskem parnasu. Že tradicionalno namreč Kranj ob kulturnem prazniku gosti Prešernove nagrajence in nagrajence Prešernovega sklada. Prešernov smenj se bo tako zaključil z druženjem z ustvarjalci, ki so prejeli najvišja državna priznanja s področja kulture in umetnosti.

Ob 18. uri jih bodo v Prešernovem gledališču pozdravili in nagovorili kranjski župan Matjaž Rakovec, predsednik Upravnega odbora Prešernovega sklada dr. Jožef Muhovič in ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko. Sledil bo pogovor z nagrajenci, ki ga bo vodila publicistka in novinarka Patricija Maličev, Shod muz na kranjskem Parnasi pa bosta zaključila sprejem in druženje. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.