Gorenjska
597 ogledov

Prihodnje dni bodo Kranj zavzeli filmi in filmski igralci

V Kranju se danes začenja Igralski filmski festival Kranj – KRAFFT.

V sklopu druge edicije igralskega filmskega festivala – Krafft v Kranju bo od 16. do 19. junija prvič potekal nov mednarodni program za spodbujanje povezovanja filmskih in avdio-vizualnih igralcev v regiji in povečanje njihove prisotnosti v evropski filmski industriji ReActing as a Star. Z namenom večje vidnosti slovenskih filmskih in avdio-vizualnih igralcev in povečevanju možnosti njihovih sodelovanj v mednarodni filmski industriji, Slovenski filmski center v sodelovanju s Sarajevskim filmskim festivalom, mednarodno mrežo kasting direktorjev (ICDN) ter partnerskimi filmskimi centri iz Hrvaške, Srbije, Severne Makedonije in Črne gore, pripravlja novo strokovno platformo ReActing as a Star.

Cilj programa ReActing as a Star je povezati filmske igralce, kasting direktorje in agente ter jih promovirati regionalno in mednarodno. Program je zasnovan kot dogodek za mreženje, kjer bodo igralci lahko povečali svoje kompetence in razširili svoje znanje ter hkrati ustvarili nove poslovne priložnosti. Na tridnevnem dogodku bodo svoje strokovne izkušnje kot strokovnjaki in vodje tematskih delavnic z udeleženci delili priznani igralci, režiserji, kasting direktorji in agenti.

»Evropska avdiovizualna produkcija se sooča z nenehno rastjo koprodukcij in s prihajajočim programom mreženja si prizadevamo ustvariti platformo za krepitev naših povezav. Verjamemo, da bo krepitev regionalne in evropske mobilnosti igralcev med sosednjimi državami okrepila našo celotno avdiovizualno industrijo. Na tridnevnem dogodku bomo razpravljali o najboljših načinih in orodjih za promocijo igralcev,« je ob tem povedala Tina Hajon, idejna snovalka in vodja programa ob prvi ediciji.

V okviru novega mednarodnega programa bodo s svojimi delavnicami v Kranju sodelovali prepoznavna filmska režiserka Teona Mitevska, ki se je s svojimi številnimi filmi predstavljala na berlinskem filmskem festivalu, mednarodno uveljavljena filmska igralca Leon Lučev ter Jelena Graovac Lučev in kasting direktorica francoskega režiserja Luca Bessona Nathalie Chéron. Mojstrske delavnice, ki bodo odprte tudi za javnost, pa bodo imeli priznani in večkrat nagrajeni hrvaški režiser Dalibor Matanić, kasting direktorica filma Najbolj grozen človek na svetu Yngville Kolset Haga ter koordinatorka intimnih prizorov in direktorica gibanja za film, televizijo in gledališče Ita O'Brien.

Programa se bo udeležilo 20 priznanih igralcev iz regije, slovenske igralske barve bodo zastopali Jure Ivanušič, na zadnje smo ga lahko videli v celovečernih igranih filmih Stekle lisice režiserja Borisa Jurjaševiča in Slovenija, Avstralija in jutri ves svet režiserja Marka Naberšnika (oboje leta 2017), Maruša Majer je bila leta 2016 izbrana med deset igralskih zvezd na Berlinalu, za vlogo Mare v filmu Ivan (2017), režiserja Janeza Burgerja, je prejela več nagrad in Saša Pavlin Stošić, ki smo jo lahko videli v celovečernih filmih Prebujanja režiserja Petra Bratuše (2017), Prekletstvo Valburge režiserja Tomaža Gorkiča (2019) ter kratkih Nevidna roka Adama Smitha režiserja Slobodana Maksimovića (2017) in Raj režiserjev Mitja Lična in Sonje Prosenc (2019). Prisotni bodo tudi glavni agenti in kasting agenti iz regije, med njimi predstavnica slovenske agencije Casting.si.

Festival KRAFFT se bo odprl nocoj  ob 21:00 v Letnem gledališču Khislstein. Na odprtju bodo podelili stanovske nagrade in priznanja Društva slovenskih avdiovizualnih igralcev in Sekcije plesnih ustvarjalcev. Nagrado Ita Rina za življenjsko delo prejme igrala Silva Čušin, veliko nagrado zlati LOK za izjemen prispevek, bogatitev in razvoj plesne umetnosti na filmskem in avdiovizualnem področju pa prejme Barbra Drnač. Še pred odprtjem festivala bo ob 19:00 v Layerjevi hiši tudi pogovor z nagrajenko Silvo Čušin. V pogovoru bo predstavljena tudi filmska monografija nagrajenke, pod katero se podpisuje Varja Močnik.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.