Gorenjska
4201 ogledov

Slovenec se je sedemkrat cepil proti covidu. Osmič so ga dobili.

Cepljenje v Sloveniji Epa Fotografija je simbolična.
Kriminalisti so zaradi manipulacije pri cepljenju proti covidu-19 kazensko ovadili pet moških z območja Gorenjske in Ljubljane. Peterica je osumljena kaznivega dejanja overitve lažne vsebine, so danes sporočili s Policijske uprave Kranj.

Prvoosumljeni se je v zadnjih dveh mesecih v različnih terminih na cepilnem mestu identificiral v imenu štirih osumljencev in se zanje cepil. Na ta način je zaradi  pridobivanja evropskega covid potrdila pristojni zdravstveni organ spravil v zmoto. Za tri soosumljene je do prijetja prejel en odmerek cepiva (na drugega je bil naročen), za četrtega in za sebe pa je že prejel oba odmerka cepiva. Moški je tako že prejel sedem odmerkov cepiva, prijet pa je bil pri poskusu osmega cepljenja. Zanj je bilo odrejeno pridržanje.

S kazensko ovadbo so prvoosumljenega prejšnji teden že privedli na sodišče, sodnik pa je zanj odredil pripor. Prvoosumljeni je za prejeta cepiva prejel nizko plačilo, pri čemer je bilo ugotovljeno še, da je četverica za svojo korist izrabila njegovo stisko in osebne okoliščine ter ga kljub možnim posledicam za njegovo zdravje napeljala k izvršitvi kaznivega dejanja.

Policija ob tem primeru opozarja, da gre pri cepljenju za druge za sum kaznivega dejanja overitve lažne vsebine. Vsem petim tako grozi zaporna kazen do treh let. In pri tem navaja zakonodajo: 

Kdor spravi pristojni organ ali notarja v zmoto in s tem doseže, da ta v javni listini, zapisniku, knjigi ali poslovni listini potrdi karkoli lažnega, kar naj bi bil dokaz v pravnem prometu, se kaznuje z zaporom do treh let.

Enako se kaznuje tudi, kdor uporabi javno listino, zapisnik, knjigo ali poslovno listino iz prejšnjega odstavka, čeprav ve, da je lažna.

Dogajalo se je v cepilnem centru na Gorenjskem

Ne vodja kriminalistov na PU Kranj Primož Donoša ne direktorica Zdravstvenega doma Kranj Lilijana Gantar Žura danes popoldne v izjavi za novinarje nista razkrila, kje so se dogajale nepravilnosti.
Donoša je na izrecno vprašanje, ali se je moški kar sedemkat cepil proti covidu-19 v kranjski vojašnici, odgovoril le, da se je to zgodilo v cepilnem centru na Gorenjskem in da takšnega primera doslej ne na Gorenjskem ne v Sloveniji še ni bilo.

Dva odmerka zase in pet odmerkov za druge je zdaj priprti moški prejel od maja do decembra, prejem osmega odmerka pa so mu preprečili. "Gre za odraslega moškega, državljana Slovenije, ki je bil v težkem socialnem položaju. Moški, namesto katerih se je cepil proti covidu-19, pa so stari od 30 do 50 let in niso bili v denarni stiski ... V zameno za cepljenje oziroma za potrdilo so mu izročili manjše denarne zneske. Pri osmem prejemu odmerka smo mu to preprečili," je povedal prvi gorenjski kriminalist.

Eno covidno potrdilo za tistega, ki je lažno prejel dva odmerka, je bilo že razveljavljeno.

Direktorica ZD Kranj, zdravnica Lilijana Gantar Žura je na vprašanje, kaj vse to pomeni za zdravje, odgovorila, da ni strokovnjakinja za cepiva. Moškega, ki je to očitno počel v stiski, ne obsoja, obsoja pa vse tiste, ki so preko njega zlorabili zdravstvo. Glede preverjanja je povedala, da njeni sodelavci pred cepljenjem v cepilnem centru striktno zahtevajo osebni dokument in zdravstveno izkaznico, a da je očitno prišlo do zlorab med gnečo, ko je na enem cepilnem mestu čakalo v vrsti tudi po 100 ljudi naenkrat. 

Komentarjev 22
  • Željko 17:47 22.december 2021.

    Pa naj še kdo reče da je cepivo nevarno za zdravje. Imamo živ dokaz

  • rd2dmk2 17:04 22.december 2021.

    in sistem je spet padel na celi črti. cepijo z napačnim cepivom otroke, druge odmerke dajejo prehitro, vepijo z diziološko rastopino pa se ven vlečejo da so polili cepivo in se bali odogovornosti in na koncu cepijo človeka pa ne ...prikaži večne ugotovijo da cepijo napačnega.. namesto da bi osebo pred cepljenjem preverili na alergijska stanja na cepiva in ostale substance jim je pomembno samo to da so dobili novo številko v v njihov zbirnik.

  • igorgeus 14:55 22.december 2021.

    ne trdimo, da je nevarno, trdimo, da je neucinkovito

Sorodne novice