Gorenjska
4747 ogledov

Prišli reševat dva, zdaj rešujejo štiri

Aljažev stolp na Triglavu Deyan Grm Aljažev stolp na Triglavu. Take in podobne fotografije je v teh dneh mogoče opaziti na fb, a Jani Bele opozarja, da to ni vabilo v gore, ampak zapis o razmerah. Sami pa ocenite, ali ste sposobni iti v takih razmerah v visokogorje...
Včeraj, v nedeljo dopoldne sta Za Cmirom v občini Kranjska Gora omagala dva planinca. Stekla je reševalna akcija, ki pa se je zaradi slabega vremena in noči zavlekla in se bo nadaljuje tudi danes dopoldne.

Jani Bele, alpinist, alpinistični inštruktor in gorski reševalec, predsednik komisije za informiranje in analize pri Gorski reševalni zvezi Slovenije, je danes pojasnil, da bo akcija reševanja predvidoma zaključena okoli 12. ure.

Na pomoč sta v nedeljo dopoldne poklicala dva onemogla planinca. Povedala sta, da sta pri Staničevi koči (2200 metrov), ki pa je zaprta in je možno v njej prespati v zimski sobi. Vojaški helikopter je tako prepeljal v visokogorje, a le do višine 1800 metrov, sedem reševalcev Gorske reševalne službe Mojstrana. Zaradi slabih vremenskih razmer namreč helikopter ni mogel nadaljevati naloge in se je vrnil v bazo na Brniku. Reševalci so nadaljevali pot in našli onemogla planinca.
A zgodba se tu ni končala. V tem času sta pritavala do Staničeve koče še dva planinca brez osnovne opreme za ta čas, se pravi brez cepina in derez. Vsi skupaj, štirje planinci in sedem reševalcev je tako prenočilo v zimski sobi, prav zdaj pa sestopajo, nam je malo čez 10. uro povedal Jani Bele.

S pametnimi telefoni, a brez pameti

Prav za konec tedna je bilo zaradi neugodnih razmer v visokogorju oziroma nad 1500 metri na javnost naslovljenih več opozoril. Na južnih straneh namreč ni snega oziroma je skopnel, težavne pa so severne smeri, preko katerih se potem planinci odločajo za sestop, je dejal Jani Bele. Povedal je še, da imajo reševalci v zadnjem obdobju precej težav z onemoglimi planinci, a največkrat dobivajo klice na pomoč, da so se izgubili. So brez osnovnega znanja, nepripravljeni, ... sami nimajo pameti in se zanašajo se zgolj na svoje pametne telefone, a ne znajo v googlu ali kjerkoli že niti poiskati lokacije...

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.