Gorenjska
694 ogledov

Prizidek in nadstreški za reševalna vozila so v javnem interesu

Zdravstveni dom Kranj
1/3
arhiv Žurnal24 Zdravstveni dom Kranj.
Med epidemijo covida-19 so se izostrile potrebe o gradnji prizidka za reanimacijo v Zdravstvenem domu Kranj in tudi ureditvi dodatnih ustreznih prostorov za dostavo in transport pacientov. Na nedavni seji so mestni svetniki, komaj dobre štiri mesece po prejetju elaborata lokacijske preveritve in pobudi ZD, ki jo ta podal na Mestno občino Kranj, brez razprave in pripomb že potrdili lokacijsko preveritev, katere namen je opredeliti manjše odstopanje od prostorsko izvedbenih pogojev.

Lokacijska preveritev je instrument, ki omogoča hitrejše prilagajanje prostorsko izvedbenih pogojev in manjša odstopanja od pogojev, določenih v prostorskih izvedbenih aktih. Janez Ziherl, vodja Urada za okolje in prostor na MO Kranj, je razložil, da so že speljali ustrezen postopek in da bo sprememba v nadaljevanju vnesena v Občinski prostorski načrt. Bolj natančno: na severni strani zdravstvenega doma načrtujejo prizidavo sobe za reanimacijo v pritličju v dimenzijah 5,2 metra krat 8,3 metra in še garaže za reševalna vozila 6,3 m krat 29,1 metra na južni strani obstoječe stavbe.

Po veljavnem in sprejetem Občinskem prostorskem načrtu taka sprememba ne bi bila mogoča, kar so pristojni z občine preverili tudi na upravni enoti, zato je bila edina možna rešitev lokacijska preveritev. Gre za objektivno okoliščino, s katero se izboljšuje stanje zdravstvenega doma oziroma zdravstva nasploh, je poudaril Ziherl. Po pridobitvi mnenja ministrstva za okolje in prostor, da je elaborat ustrezen, so nato podali soglasja še vsi trije nosilci urejanja okolja (Komunala Kranj, Elektro Gorenjska in Urad za gospodarske dejavnosti na MO Kranj).

Iz gradiva za mestni svet je tudi razvidno, da namerava Zdravstveni dom Kranj obstoječe garaže za urgentna reševalna vozila predelati v večjo čakalnico in izolirnico. Zato pa je treba zagotoviti dodatne ustrezne prostore za dostavo in transport pacientov kot tudi ustrezno dezinfekcijo urgentnih reševalnih vozil. Za dodatno sobo za reanimacijo pa bodo zgradili prizidek.

Elaborat lokacijske preveritve je bil tudi javno razgrnjen, pripombo pa so skupaj podali Očesni center d. o. o., Okulistika Tatjana Šolar in najemniki prostorov Očesnega centra d. o. o.. Omenjeni trdijo, da bodo ti predvideni posegi bistveno spremenili velikost objekta in da bo to vplivalo na dostopnost objekta za paciente, saj opazno zmanjšujejo število parkirnih mest. Opozorili so, da se v objektu zdravstvenega doma ne izvaja le urgentna zdravstvena dejavnost in niti ne zgolj primarno zdravstveno varstvo ter tudi sekundarno - vključno z očesno dejavnostjo. Pripombodajalec meni še, da je predlagana rešitev parcialna in prestavlja enostransko in ozko interesno odločitev, katere izvedba bo onemogočila širšo vizijo oziroma širši javni interes, saj drugi lastniki in najemniki prostorov pri lokacijski preveritvi niso sodelovali. Zmotilo pa jih je tudi, da je seznanitev javnosti potekala v času dopustov in posledično odsotnosti večjega dela lastnikov ter širše javnosti.

Zavrnjena pripomba  

A v postopku, ki ga je vodil občinski urbanist, niso ugodili pripombi, podani v času javne razgrnitve.. "Odstopanje ne predstavlja takšne spremembe prostorskih izvedbenih pogojev, ki bi zahtevala drugačno namensko rabo prostora. Načrtovana gradnja ni v nasprotju z javnim interesom ali cilji prostorskega razvoja občine, ne onemogoča pozidave na sosednjih zemljiščih, ne spreminja načrtovanega videza območja, ne poslabšuje delovnih razmer in ni v nasprotju s pravnimi režimi," so navedli v stališču.   

V obrazložitvi je v nadaljevanju med drugim zapisano, da je bilo treba zaradi epidemije sprejeti nove protokole, s katerimi se doseže zadostno fizično ločitev, zagotoviti zdravstveno zaščito in preprečiti ogrožanje zdravja ljudi. Zato je treba nujno zagotoviti nove prostore: opazovalnico z delovišči za posege, dodatno ločenene vhode v prostore za vzpostavitev ločenih čistih in nečistih poti ob epidemiji ali pojavu nalezljivih bolezni.

Opazovalnica bo tako segala v atrij med novo in staro stavbo do prvega nadstopja. Ta poseg ne bo bistveno zmanjšal uporabne površine v okolici objekta niti ne bo vplival na osvetlitev z naravno svetlobo drugih prostorov v istem in višjih nadstropjih. Na južni strani stavbe, kjer so parkirišča, se bo delno uredil dostop do prostorov dejavnosti na način, ki bi omogočal ločitev čistih in nečistih poti vstopa. Sočasno bi rešili tudi problem prevzema pripeljanih in odpeljanih pacientov s pokritim in ogrevanimi parkirišči za reševalna vozila, ki se zdaj odvija pod odprtim nadstreškom, kar je neprimerno in nediskretno, je zapisano v stališču urbanista.

Zaradi garaže bo ukinjenih osem parkirnih mest

Širitev zdravstvenega doma je skladna z javnim interesom, saj se vrši program centralnih dejavnosti, namenjen zdravju ljudi, urgentna zdravstvena dejavnost. V utemeljitvi je navedeno, da je Mestna občina Kranj tretje največje mesto v Sloveniji, ki nima splošne bolnišnice ne urgentnega centra. V mestih brez urgentnega centra je bila predvidena ustanovitev satelitskega urgentnega centra, kjer je za dejavnost nujne medicinske pomoči potrebno zagotoviti tudi prostore za triažo pacientov in opazovalnico. Največje je pomanjkanje glede zagotavljanja ustreznega izolacijskega prostora, kar se je izkazalo leta 2019 ob izbruhu ošpic in nato ob epidemiji koronavirusa.

"Z izvedbo garaže bo ukinjenih približno osem parkirnih mest, v neposredni bližini pa je z OPPN predvidena gradnja novega parkrišča s 34 parkirnimi mesti, nova parkirna mesta pa so predvidena tudi v garažni hiši in objektu Severna vrata. Javna razgrniev je bila iz predpisanih 15 dni podaljšana na 21 dni (od 26. julija do 15. avgusta, op. a.)," je še navedeno v odgovoru oziroma stališču na pripombo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.