Gorenjska
117 ogledov

Prosijo za prostovoljce

Škofja Loka Baročno znamenje v središču Škofje Loke, ki ga je mesto dalo postaviti leta 1751 v zahvalo za odvrnitev od kuge in ognja.
Na Škofjeloškem so včeraj odkrili rekordnih 108 novih okužb s koronavirusom. Največ, kar 56, v občini Škofja Loka, 26 v občini Gorenja vas - Poljane, 20 v Železnikih, šest pa v Žireh. Zaradi čedalje slabših razmer so se župani in poveljniki civilnih zaščit omenjenih občin že dogovorili za usklajeno delovanje oziroma sodelovanje.

»Nimamo natančnih podatkov, kje so v Škofji Loki poleg Centra slepih, slabovidnih in starejših (CSSS) še druga žarišča covida-19,« nam je danes dejal župan občine Škofja Loka Tine Radinja. V tem domu je bilo na testiranjih poleg 33 starejših stanovalcev pozitivnih še 20 od skupaj 120 zaposlenih. In potem gre to naprej kakor veje na drevesu, je opisal župan. Zboleli so še zaposleni v Vrtcu Škofja Loka, na Upravni enoti Škofja Loka in v šolah. In nekaj okuženih imamo tudi v občinski upravi, je navedel škofjeloški župan.

Tako v Škofji Loki kot tudi v sosednjih občinah so vzpostavili centre za občinsko pomoč, župani in poveljniki civilnih zaščit pa so se dogovorili, da bodo v prihodnje delali usklajeno. Prav zaradi kadrovskih težav v zdravstvu je to nujno potrebno. Pri tem zdravstvenem delu ima vodilno vlogo Zdravstveni dom Škofja Loka.

Zaželeni so vsi

Glede prostovoljcev je župan Tine Radinja pojasnil, da so v Škofji Loki zaželeni prav vsi, ki bi lahko pomagali pri oskrbi starejših, še najbolj pa zdravstveni delavci, od medicinskih sester do študentov medicine in zdravstvene nege, ki bi pomagali v domu.

 Kot je znano, so ta ponedeljek reševalci nujne medicinske pomoči iz CSSS preselili 32 stanovalcev v telovadnico OŠ Jela Janežiča, prostovoljni gasilci pa so prenesli postelje. Direktorica CSSS Silva Košnjek je ob včerajšnjem obisku ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janeza Ciglerja Kralja opozorila na nemogoče razmere, kajti zdravstveni delavci delajo v domu po 12 ur na dan, vsi drugi pa tudi v dveh izmenah, da opravijo vse potrebno.

Regijski koordinator za zdravstveno oskrbo, sicer tudi direktor Klinike Golnik Aleš Rozman je včeraj tudi naslovil javni apel na prostovoljce, naj se tisti, ki imajo znanje o medicini ali negi, javijo na tajnistvo@klinika-golnik.si, da bi zanje najprej organizirali usposabljanje za delo v t. i. rdeči coni. Rozman je včeraj povedal, da od Osnovnega zdravstva Gorenjske oziroma zdravstvenih domov pričakuje, da jim bodo pomagali s svojim zdravstvenim osebjem. Zagotovo bo okuženim starejšim v telovadnico v Škofjo Loko prišla jutri, v soboto, pomagat ena medicinska sestra iz Zdravstvenega doma Škofja Loka.

Presajalni programi nadaljujejo z delom

O tem, ali bodo zaradi izrednih razmer ustavili presajalne programe in zaposlene usmerili v domove starostnikov, smo danes vprašali na NIJZ, območna enota Kranj. Vršilka dolžnosti predstojnice, prim. Alenka Hafner, dr. med., spec. javnega zdravja in soc. med., svetnica, nam je pojasnila, da programi Dora, Zora in Svit v času epidemije nadaljujejo z delom in da je zelo pomembno, da se ljudje odzivajo nanje. Opuščanje udeležbe v presejalnih programih za zgodnje odkrivanje raka ima lahko resne posledice za zdravje, je opozorila.

Sicer pa so v NIJZ zadovoljni z odzivom Gorenjcev na te presajalne programe, v zadnjih treh letih se slabša le pri programu Zora pri ženskah nad 50 let. Po podatkih iz avgusta letos je denimo Gorenjska po odzivnosti v programu Svit na 2. mestu (66,96%) za goriško regijo (67,81%), odzivnost je nad slovenskim povprečjem (63,6%).

Rak je v Sloveniji velik zdravstveni, socialni in ekonomski problem. Letno na novo za rakom zboli okoli 15.000 in zaradi raka umre okoli 6000 Slovencev. Rak je med vzroki smrti na prvem mestu pri moških in na drugem mestu pri ženskah. Vendar pa nekatere rake znamo in zmoremo uspešno preprečevati ali odkrivati zgodaj. Če raka odkrijemo zgodaj, je dobro ozdravljiv, zdravljenje manj obsežno in kakovost življenja boljša. Zato je pomembno, da se tudi v času epidemije covid-19 odzovemo na vabilo presejalnih programov, poudarjajo na NIJZ.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.