Gorenjska
94 ogledov

Prostofer kmalu tudi v Kranju

prostofer prostofer
Brezplačni prevozi za starostnike s pomočjo voznikov prostovoljcev

Kranj se namerava pridružiti projektu Prostofer, ki zagotavlja brezplačne prevoze starejšim s pomočjo starejših aktivnih voznikov prostovoljcev. Prostofer naj bi po načrtih v Kranju zaživel v začetku leta 2021. 

Projekt je namenjen vsem starejšim, ki ne vozijo sami, nimajo sorodnikov in imajo nižje mesečne dohodke, pa tudi slabše povezave z javnimi prevoznimi sredstvi ter zato težje pridejo do zdravstvene oskrbe, javnih ustanov, trgovinskih centrov …
Ker so take potrebe tudi v Mestni občini Kranj (MOK), obenem pa je svojo namero po sodelovanju že izkazalo nekaj prostovoljcev šoferjev, se MOK že dogovarja z izvajalcem projekta, zavodom Zlata mreža, in ureja potrebno dokumentacijo, da Prostofer zaživi tudi v Kranju. To sovpada tudi z občinskim sistemom elektrifikacije voznega parka, tako na mestni občini kot v zavodih, tako da se bo vsaj eno od vozil vključilo tudi v sistem Prostoferja. . 

Kako postati prostofer?

MOK znotraj društev upokojencev že išče nove prostovoljce, ki bi bili pripravljeni sodelovati, obenem pa k temu spodbuja tudi vse ostale občane, ki imajo občutek za ljudi, potrebnih pomoči. Prostovoljni šofer je lahko vsak, ki ima veljavno vozniško dovoljenje in je v svojem prostem času pripravljen pomagati tistim, ki prevoze potrebujejo. Vsi zainteresirane občane, ki želijo postati prostoferji v Mestni občini Kranj, se lahko prijavijo pri Maji Pritekelj Brus, na telefonski številki (04) 2373 371 ali pišete na e-naslov: maja.pritekelj@kranj.si

Kako deluje 

Uporabnik, ki potrebuje prevoz, pokliče na brezplačno številko 080 10 10. V komunikacijskem centru nato zabeležijo njegove podatke in lokacijo prevoza. Po najavi prevoza klicni center obvesti prostovoljnega voznika o prevozu in to sporoči uporabniku, za katerega se opravi prevoz. Vozilo zagotovi občina, prav tako je poskrbljeno za zavarovanje tako voznika kot tudi sopotnikov. Več informacij je na voljo na uradni spletni strani projekta Prostofer.
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.