Gorenjska
1116 ogledov

Prostorska stiska bo rešena

Anže Krže/Mediaspeed
Ob zaključku gradnje telovadnice, šestih nadzidanih učilnic, večnamenskega prostora in zunanjega igrišča pri Osnovni šoli Staneta Žagarja Kranj so simbolično zasadili lipo.

OŠ Staneta Žagarja Kranj je bila zgrajena leta 1961. Že kmalu pa se je pokazalo, da je v njej premalo prostora. Tako so na šoli že več let opozarjali in izražali željo po dograditvi šole. V prejšnjem mandatu se je občina podala v projekt v okviru javno-zasebnega partnerstva. Načrtovali so izgradnjo nove telovadnice, 6 učilnic in večnamenski prostor. Pri tem pa se je zapletlo z okoliškimi prebivalci, ki so nasprotovali umestitvi prizidka na predvideno mesto. Sledile so lokalne volitve in oblast je v Kranju prevzela nova oblast z novim županom.

Tudi oni so med svoje prednosti uvrstili dograditev OŠ Staneta Žagarja. Pri tem so ugotovili, da bi bilo javno-zasebno partnerstvo predrago. Zato so se odločili, da to idejo opustijo in poskušajo pridobiti druge vire. Prav tako so se intenzivno pogovarjali z okoliškimi prebivalci. Na koncu so prišli do dogovora, da bodo prizidek postavili na drugo stran, kot je bilo prej predvideno. Občina je uspela dobiti evropska sredstva, ker je objekt skoraj ničenergijski, pa pričakujejo tudi sredstva EKO sklada. Celoten projekt je tako vreden nekaj več kot 3.100.000 evrov, od tega je občina pridobila 2 milijona sofinancerskih sredstev, dober 1.100.000 pa bo zagotovila iz proračuna.

 | Avtor: Peter Šalamon Peter Šalamon

Dela so se začela pred dobrim letom dni, sedaj pa nova stavba že stoji. Notranjost je že opremljena, nekaj del pa še poteka v oklici prizidka, tako da bodo učenci nove prostore lahko zasedli najkasneje do konca leta. Na drugi strani je zraslo tudi novo zunanje igrišče. »Lahko smo ponosni na ta objekt. Danes smo simbolično zasadili tudi lipo pred samim prizidkom. Če bi objekt zgradili na podlagi javno-zasebnega partnerstva, ne bi mogli pridobiti evropskih sredstev, zdaj pa bomo tudi sami gospodarji glede oddajanja telovadnice našim športnim društvom. Ob tej priložnosti moram pohvaliti še Upravno enoto. Skupaj se namreč trudimo administrativne ovire čim prej razreševati,« je povedal kranjski župan Matjaž Rakovec.

 | Avtor: Peter Šalamon Peter Šalamon

Ob današnjem dogodku se je občini zahvalil tudi ravnatelj Marko Popit, ki se veseli novih prostorov. »Prostorska stiska je bila velika. To se vleče že desetletja, v zadnjem času pa je bilo še več težav. To bo zdaj rešilo zadevo in smo vsi zelo zadovoljni.« Ob tem je dodal, da s tem dobivajo veliko telovadnico za vseh 512 učencev in šest moderno opremljenih učilnic. Trenutno namreč vsak oddelek nima svoje učilnice, z novimi prostori pa bodo to končno rešili.

Ravnatelj OŠ Staneta Žagarja Kranj Marko Popit | Avtor: Peter Šalamon Ravnatelj Marko Popit Peter Šalamon

Komentarjev 1
  • kmetek 16:49 19.november 2022.

    kako se smejijo, ko so nakradli vsak po nekaj 10k€