Gorenjska
158 ogledov

Prostovoljstvo je v Kranju živo

Mestna občina Kranj
Mestna občina Kranj (MOK) je znova prostovoljstvu prijazna občina.

Slovenska filantropija, Združenje za promocijo prostovoljstva, je v Domu kulture v Kamniku na Slovesni dan prostovoljstva 34 slovenskim občinam ponovno potrdila naziv prostovoljstvu prijazna občina, in sicer za sistematično spodbujanje prostovoljstva, zagotavljanje podpore delovanju prostovoljskih organizacij, soustvarjanje pozitivne družbene vrednosti prostovoljstva v lokalni skupnosti ter promocijo prostovoljstva z lastnim zgledom vodstev občin. Dodatni naziv za aktivno spodbujanje prostovoljstva občanov ter podporo delovanju prostovoljcev in prostovoljskih organizacij pa so podelili prvič. Med sedmimi občinami prejemnicami naziva je tudi MOK.

MOK je priznanji prejela za aktivnosti, ki jih je izvajala v letu 2021. Lani je finančno podprla 196 prostovoljskih in drugih organizacij, prostovoljce vabila k vključitvi v akcije in projekte, kot so Prostofer, čistilna akcija Očistimo Kranj – Kranj ni več usran, varstvo dvoživk med njihovo selitvijo čez cesto, odstranjevanje tujerodnih invazivnih rastlin, pomoč najranljivejšim družinam in posameznikom v stiski v okviru akcije V Kranju dobro v srcu mislimo in izvajala druge aktivnosti. »MOK gre priznanje za podporo številnim in raznolikim prostovoljskim organizacijam, za pomoč in podporo pri promociji prostovoljskih programov, sodelovanje župana in mestne uprave na lokalnih in nacionalnih prostovoljskih akcijah, za zgledno pripravo javnih razpisov, ki med nevladnimi organizacijami spodbujajo prostovoljstvo in upoštevajo prostovoljsko delo kot lastni vložek prostovoljskih organizacij, za sofinanciranje dela mentorjev v javnih zavodih, za javne zahvale župana prostovoljcem ob različnih priložnostih in vizijo razvoja solidarne skupnosti, kjer prostovoljstvo zavzema pomembno mesto,« so podelitev utemeljili pri Slovenski filantropiji.

 | Avtor: Mestna občina Kranj Mestna občina Kranj

Kranjski podžupan Janez Černe je ob prejemu nagrade povedal, da so prostovoljke in prostovoljci izredno dragoceni, saj soustvarjajo solidarno skupnost, in dodal: »Prostovoljci nimajo nujno časa, oni imajo srce – tako je nekoč lepo strnila britanska političarka Elizabeth Andrew. Prostovoljci v Kranju imajo oboje – veliko srce, ko je treba, pa si vedno vzamejo tudi čas. Hvaležni smo jim in to jim poskušamo tudi čim večkrat izkazati: s pozornostjo, sprejemi, objavo dobrih novic, katerih antagonisti so. Tudi na tak način si prizadevamo aktivno spodbujati prostovoljstvo občanov in priznati moram, da brez njihove pomoči ne bi mogli – zlasti ne v času epidemije covida-19, niti pri Prostoferju. Naziv Prostovoljstvu prijazna občina ni priznanje le naši občini, ampak predvsem našim prostovoljcem. Taki ljudje krepijo moč skupnosti, povezujejo ter dajejo upanje in spodbudo, da lahko družba postane boljša.«

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.