Gorenjska
619 ogledov

Protitankovska ovira v spomin na 30-letnico samostojne in neodvisne Slovenije

Peter Šalamon
Ob tridesetletnici samostojne in neodvisne države Republike Slovenije so pred stavbo Mestne občine Kranj odkrili spominsko obeležje.

Pobudo za postavitev obeležja v Kranju je v imenu veteranskih organizacij vojne za Sloveniji podalo Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve. Mestna občina Kranj se je zato povezala z Ministrstvom za obrambo, ki podpira obeleževanje dogodkov izpred treh desetletij, ki so privedli do samostojne in neodvisne države. V letošnjem letu so se tako že pozitivno odzvali na podobne pobude nekaterih drugih lokalnih skupnosti po Sloveniji, za obeležje v Kranju pa prispevali betonski tetraeder, ki je v vojni za Slovenijo služil kot protitankovska ovira.

 | Avtor: Peter Šalamon Peter Šalamon

Obeležje sta odkrila minister za obrambo Matej Tonin in podžupan Mestne občine Kranj Janez Černe. »Pri obranitvi Gorenjske ste se udeleženci vojne za Slovenijo morali soočati z njenimi posebnostmi. Jedro vojnih dogodkov je potekalo na letališču Brnik in cestnih mejnih prehodih. Že v predosamosvojitvenem obdobju ste tukajšnji domoljubi pokazali veliko poguma. Na Gorenjskem je bila namreč velika odločenost za zavrnitev ukaza o oddaji orožja. Štirje štabi TO orožja niso dali, in sicer v Kranju, Radovljici, Tržiču in na Jesenicah, drugje to ni bilo mogoče,« je med drugim dejal minister Tonin.

 | Avtor: Peter Šalamon Peter Šalamon

Ob tem je minister spomnil tudi na prihajajoči Dan samostojnosti in enotnosti. »To je naš skupni praznik, ko se spominjamo razglasitve rezultata plebiscita pred 30 leti in s tem spočetja naše domovine. Verjamem, da bo plebiscit za vedno ostal najpomembnejši dogodek v zgodovini slovenskega naroda. S tem aktom narodne samoodločbe je bil postavljen temelj za vse nadaljnje procese, katerih cilj je bila osamosvojitev Slovenije. To je bila velika zmaga, zmaga enotnosti, ki je bila velika vrlina slovenskega naroda v tistem obdobju,« je izpostavil Tonin ter ob tej priložnosti vsem državljankam in državljanom tudi čestital.

»Letos se spominjamo pomembnih mejnikov v zgodovini slovenskega naroda: priprave in razglasitve samostojne in neodvisne države na temelju plebiscitne odločitve Slovencev decembra 1990, zmage v vojni za Slovenijo, prvih mednarodnih priznanj samostojnosti in neodvisnosti, odhoda jugoslovanske armade in sprejetja nove slovenske ustave. Pred 30 leti smo stopili skupaj in obstali. Naj nam te izkušnje ostanejo tudi za vnaprej kot zgled in nas navdajajo s ponosom,« pa je v nagovoru poudaril kranjski podžupan Janez Černe in se zahvalil vsem, ki so pripomogli k obrambi in posledično tudi osamosvojitvi Slovenije.

 | Avtor: Peter Šalamon Peter Šalamon

Komentarjev 2
  • Avatar Leon
    Leon 14:46 22.december 2021.

    Se čudim ,da še te niso prodali kot vse ostale "španske jezdece " po Sloveniji za prijatelje .

  • ec568744f0d537874fe9d825c81b6f688d633008 18:31 21.december 2021.

    nekaj podobnega jim uklent na noge ,pa kamne razbijat,za mivko delat so še edino dobri