Gorenjska
4766 ogledov

Prvi kamen k možnemu razpršenemu hotelu

1/9
Peter Šalamon ŽURNAL24
V Kranju so odprli prvi apartma razpršenega hotela v starem mestnem jedru. Gre za Jenkovo rezidenco.

Nova turistična namestitev, ki v ospredje postavlja Simona Jenka in trajnost, je korak proti ideji razpršenega hotela, ki ga Zavod za turizem in kulturo Kranj želi vzpostaviti v starem mestnem jedru. V hiši, kjer je nekoč živel Simon Jenko, je urejena navdihujoča rezidenca z manjšo razstavo o pesniku in priročno knjižnico. Apartma nudi pritlično rezidenco v velikosti 40 m2, ki zagotavlja udobje za brezskrbno bivanje in ustvarjanje. Jenkova rezidenca nudi zakonsko posteljo, dve ležišči, dodatno ležišče za dve osebi na raztegljivem kavču, tuš, kuhinjo, klimo, wifi in TV, vhodno vežo in mikrovalovna pečica.

"V Kranju smo lahko ponosni, da smo dobili prvo sobo razpršenega hotela. O tem smo že dolgo časa razmišljali in končno je prišla ideja s strani Zavoda za turizem in kulturo Kranj, da bi Jenkovo sobo prenovili v Jenkovo rezidenco. To je zelo velikega pomena za oživljanje starega Kranja, ob tem pa sem zelo vesel, da sta bili takoj po objavi na spletni platformi za iskanje namestitev že dve rezervaciji za daljše bivanje. V Kranj tako prihajajo turisti, po drugi strani pa oživljamo tudi samo mesto," je povedal župan Matjaž Rakovec.

"Naredili smo neko takšno kulturno namestitev, kar pomeni, da lahko gost, poleg tega prenoči, si kaj skuha, tudi kulturno podoživi sam prostor. Na steni so Jenkove pesmi, vse goste pa tudi pozivamo, da zapišejo svoje misli, dodajo mogoče kakšen umetniški pridih in te liste bomo zbirali, jih poskušali na koncu zbrati v neko zbirko in ponuditi ostalim gostom v vpogled. Za gosta smo pripravili še poseben ključek, na katerem je pet pesmi Simona Jenka in pozdrav igralca Anžeta Zevnika, ki povabi k raziskovanju te naše kulturne namestitve," izpostavlja direktor Zavoda za turizem in kulturo Kranj Klemen Malovrh.

Pri sami ponudbi so se odločili, da bodo tudi zelo trajnostno naravnani. "Goste bomo pozvali, da pri raziskovanju Kranja in okolice uporabljajo mehko mobilnost, kot so javni prevoz, kolesa. Goste pozivamo, da pijejo vodo iz pipe, da varčujejo z vodo. Kar nekaj opreme v apartmaju pa smo kupili iz druge roke," pravi Malovrh.

V Kranju sicer želijo nove nastanitve in eden od načinov je tudi razpršeni hotel. "Poleti je Kranj nabito poln, zato pozivamo tudi vse ostale, ki imajo takšne želje, da poskusijo s tovrstno dejavnostjo. S tem jim bomo lahko pomagali tudi v Zavodu, kjer bo tako v TIC-u recepcija, kjer bomo goste koordinirali. Tudi mi bomo poskrbeli za čiščenje in  pripravo prostorov," dodaja Malovrh.

 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.