Gorenjska
196 ogledov

Prvi posredovalci lahko rešijo življenje

Društvo prvih posredovalcev
Na Jezersko spet pripravljajo prvi posredovalci, ki se bodo srečali že na 5. srečanju.

Prvi posredovalec je posameznik, ki praviloma nima zdravstvene izobrazbe in se odzove na poziv dispečerske službe zdravstva ter pride na kraj dogodka z namenom izvajanja ukrepov za ohranitev življenja. Društvo prvih posredovalcev pa je bilo ustanovljeno novembra 2018 z namenom promoviranja pomena delovanja prvih posredovalcev, o tem osveščati javnost, pomagati vsem prvim posredovalcem pri dodatnih izobraževanjih in pridobivanju znanja, organiziranje izobraževalnih srečanj in dogodkov ter zbiranje donacijskih sredstev za vse zgoraj navedene namene. »Zavedamo se pomena prvih posredovalcev za pomoč prebivalstvu pri nujnih zdravstvenih stanjih, predvsem v bolj oddaljenih okoljih, kjer je dostopni čas reševalnih vozil daljši, seveda pa tudi v mestih,« pravi Dejan Rogelj.

Tudi letos društvo pripravlja zdaj že tradicionalno srečanje. Letos se bodo zbrali že na petem. V soboto, 3. septembra 2022, se bodo srečali pri Planšarskem jezeru na Jezerskem. Dogodek bo potekal ves dan, obisk pa je brezplačen. Obiskovalci si bodo lahko ogledali ekipe prvih posredovalcev iz cele Slovenije – letos se jih je prijavilo 20. Na 10 različnih scenarijih bodo tekmovalci postavljeni pred izzive, ki so zasnovani tako, da so čim bolj podobni realnim situacijam, s katerimi se lahko srečajo na terenu.

Ob 13.00 bo za vse obiskovalce na voljo prikazna vaja na kateri bodo sodelovali Policijska postaja Kranj, Gasilsko reševalna služba Kranj, Prostovoljno gasilsko društvo Jezersko, Nujna medicinska pomoč Ljubljana in Gorska reševalna služba Jezersko. Čez dan bodo na voljo tudi stojnice, na katerih se bodo predstavili Zavod reševalni pas, Medic-UM STORE, Šola prve pomoči - ukrepam prvi,  Horses Slovenia by Blaž Mejač in Društvo prvih posredovalcev. Na ogled pa bodo tudi gasilsko, policijsko in reševalno vozilo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.