Gorenjska
598 ogledov

Prvo glasovanje občanov je uspelo

Mestna občina Kranj (MOK) je objavila izglasovane projektne predloge v okviru participativnega proračuna za vseh 26 krajevnih skupnosti (KS).

Komisija je potrdila 105 projektnih predlogov, za katere so lahko občanke in občani glasovali znotraj svoje KS med 1. in 10. marcem 2022. V povprečju je v posamezni KS svoj glas oddalo 8,5 odstotkov krajanov in krajank, starih 16 let ali več. Rezultati glasovanja so objavljeni na posebni spletni strani projekta.

»Zahvala gre predvsem občankam in občanom, da bomo v sodelovanju z njimi lahko izvedli prvi participativni proračun MOK. Izvedli bomo investicije, ki jih neposredno predlagajo in izberejo ljudje, ki najbolje vedo, kaj si želijo v okolju, kjer prebivajo. Upali smo na približno tak odziv, kakršen je na koncu tudi bil, in smo zadovoljni. Gre namreč za povsem novo sodelovanje, s katerim so se občanke in občani MOK pobliže srečali prvič. Rezultat sodelovanja so rešitve, ki bodo izboljšale naše okolje,« je povzel župan Matjaž Rakovec.

V vsaki od 26 KS bodo sedaj izvedli projekte, ki so na glasovanju prejeli največ glasov. Na voljo za investicije je skupno do 24.000 evrov z DDV-jem, kolikor je v okviru participativnega proračuna MOK za leto 2022 namenjeno posamezni KS. Če bodo sredstva ostala in bo možno, tako finančno kot izvedbeno, v posamezni KS uresničiti tudi drugi izglasovani projekt, ga bodo.

PRORAČUN Gorenjska Tudi v Kranju bodo lahko o delu proračunskih sredstvih odločali občani

Prvi del projekta vzel dobra dva meseca

MOK je v okviru kampanje Projekti za vas in mesto od 5. januarja do 4. februarja letos zbirala projektne predloge za participativni del proračuna za leto 2022. Vseh 190 prek spleta, osebno ali po pošti prispelih predlogov je pregledala komisija in preverila, ali so izvedljivi v okviru participativnega proračuna 2022, torej skladni z zakonodajo, v pristojnosti občine, finančno ovrednoteni med 2.500 in 24.000 evri z DDV-jem in če ustrezajo drugim predpisanim pogojem za uvrstitev v participativni proračun. Sledilo je še glasovanje krajanov in krajank, starih 16 let ali več.

Tudi proračun za leto 2023 vključuje participativni del v enaki višini kot za leto 2022. Če bodo vse razmere omogočale izvedbo zbiranja predlogov in glasovanja, bodo projekt participativnega proračuna za leto 2023 izvedli že letos jeseni. V MOK ob tem ocenjujejo, da se bo z naslednjimi izvedbami participativnega proračuna udeležba občanov še povečevala.

PARTICIPATIVNI PRORAČUN Gorenjska Od igrišč do parkov
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice