Gorenjska
1445 ogledov

Ptički se bodo letos spet živahneje ženili

Zavod za turizem in kulturo Kranj
Potem ko je epidemija onemogočila praznovanje Gregorjevega v Kranju in drugih krajih, se letos priljubljeni praznik vrača v mesto.

Gregorjevo je med ljudmi veljalo za prvi pomladni dan in dan, ko se ženijo ptički. Za njihovo svatbo so jim v grmovja nastavljali različne dobrote, ki so jih na koncu pojedli otroci. Gregorjevo se je zato med Slovenci uveljavilo tudi kot praznik zaljubljencev. Na predvečer godu svetega Gregorja tradicionalno »vržemo luč v vodo« in se poslovimo od kratkih zimskih dni in pozdravimo pomlad.

Podobno kot prejšnja leta, bo Zavod za turizem in kulturo Kranj letos ponovno organiziral delavnice izdelave gregorčkov za otroke. 11. marca, dan pred gregorjevim, bodo le-te potekale od 16.00 dalje v galerijskem hodniku v Kranjski hiši. »Uporabili bomo naravne materiale in tako otroke spodbudili k trajnostnemu ravnanju. Delavnice, ki jih pripravljamo z umetniško skupino Krice Krace, so primerne za otroke, starejše od treh let. Material za izdelavo bo na voljo na delavnici, kot tudi pomoč pri izdelavi. Lahko ga prinesete tudi s seboj, vendar mora biti razgradljiv in naravi prijazen,« so zapisali v zavodu. Delavnice izdelave gregorčkov pa bodo že v soboto, 5. marca, ob 10.00 potekale tudi v Stolpu Pungert.

Tudi letos bodo gregorčke različnih oblik, barv in velikosti nato spuščali v reko Kokro. Ta dogodek se bo začel ob 18.00. Da pa ne bodo onesnaževali okolja, bodo v kanjonu reke Kokre gregorčke po spuščanju lovili v mrežo.

 

V Tržiču “Vuč u vodo”

Tržiška šega “Vuč u vodo” spada med najlepše in najtežje pričakovane dogodke v koledarskem letu. Šego obujajo 11. marca, na predvečer sv. Gregorja. Gre za večstoletni tržiški običaj, ki je v preteklosti živel med tamkajšnjimi čevljarji. Na ta dan so namreč v svojih delavnicah prenehali z delom pri luči. Čevljarski vajenci so svoje mojstre prosili za dovoljenje izdelati hišice med delovnim dnem. Vsak vajenec je zgrabil najbližji pehar ali košaro, ga napolnil z oblanci, vse skupaj pomešal z močnim lepilom, zažgal in pehar spustil po vodi.

Ker čevljarskih vajencev v Tržiču ni več, to šego obujajo otroci tržiških vrtcev in šol. Na predvečer gregorjevega se zberejo in spustijo hišice po Tržiški Bistrici. Pestro dogajanje se bo 11. marca začelo ob 16.00, ko bodo najprej otroci na delavnici izdelovali gregorčke, pripravljajo pa tudi delavnico peke ptičkov iz testa. Ob 18.00 bodo v atriju Občine Tržič odprli razstavo »Ko luč na vodi še ni bila gregorček: Tržič in feldmaršal Radetzky«. Sledil bo Gregorjev sprevod do Tržiške Bistrice, po kateri bodo nato zaplavali izdelani gregorčki.

 

V Preddvoru se obeta Gregorjev vikend

V Preddvoru pa bodo letošnje praznovanje gregorjevega razvlekli na cel konec tedna. Tudi pri njih bodo najprej 11. marca ob 16.00 na terasi gradu Dvor otroci izdelovali gregorčke, ki bodo ob 18.00 zaplavali po jezeru Črnava. V soboto bo v gradu Dvor na ogled razstava ptičjih hišic, ob 15.00 pa boste lahko ob fotografski razstavi z ornitologom Tonetom Trebarjem spoznavali prostoživeče preddvorske ptice. Ob 16.00 pripravljajo še delavnico izdelave rož iz krep papirja. Ne bodo pozabili niti na anjmlajše. Med 11.00 in 12.00 ter 14.00 in 15.00 bo možna poslikava obrazov, s čarovnico Priletičnico pa bodo kuhali ljubezenski napoj. V nedeljo ob 15.00 in 16.00 pripravljajo še delavnico lepopisja z Mari Gregorin in demonstracijo starega tiska z Mojstrom Janezom. Oba dneva med 10.00 in 18.00 vabijo še na voden ogled gradu Dvor.

Komentarjev 1
  • Corrie_Stickler 11:59 05.marec 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝑪𝒐𝒎