Gorenjska
684 ogledov

Rakovec ima veliko prednost, a bo pomembna tudi udeležba

V Mestni občini Kranj bomo v nedeljo dobili novega župana. V drugem krogu se bosta za glasove volivk in volivcev pomerila sedanji župan Matjaž Rakovec in izzivalec Ivo Bajec.

Na lokalnih volitvah 20. novembra 2022 sta se v drugi krog za mesto župana v Mestni občini Kranj uvrstila Matjaž Rakovec, ki ga podpira SD, in Ivo Bajec, ki ga podpirajo SDS, NSi, SLS in Zeleni Slovenije. Rakovcu je v prvem krogu za las  zmanjkalo do zmage, prejel je 48,22 %, Bajec pa je prejel 19,5 % glasov. Kampanja pred drugim krogom je bila medla. Sedanji župan je tako v zadnjih štirinajstih dneh odprl oziroma začel kar nekaj projektov, Bajec pa je med drugim sodeloval na okrogli mizi o priseljevanju tujcev.

V Mestni občini Kranj je bila v prvem krogu volilna udeležba 42,17-odstotna. Če podatke primerjamo s tistimi izpred štirih let, pa lahko pričakujemo, da bo bila lahko udeležba v drugem krogu še nižja. Leta 2018 je namreč na volitve šlo le dobrih 36 % volivk in volivcev. Udeležba bo tudi tokrat pomembna za končni rezultat, zato oba kandidata vse volivke in volivce pozivata na volitve. Zadnja predvolilna anketa, ki so jo objavili v Gorenjskem glasu, sicer napoveduje visoko zmago Matjaža Rakovca. Slednjega naj bi obkrožilo skoraj 67 % volivk in volivcev, Iva Bajca pa po drugi strani skoraj 27 % volivk in volivcev. 6,5 % jih še ne ve, koga bi volilo.

Glede podpore strank in kandidatov za župana pa je v prednosti Matjaž Rakovec. V stranki Povezane lokalne skupnosti (PLS), ki je dobila 2 člana v mestnem svetu, podpira sedanjega župana. »V stranki PLS smo se na podlagi opravljenega dela v preteklem mandatu, in obljubi, da bo tudi v mogočem, prihajajočem mandatu podpiral krajevne skupnosti in njihove zastavljene cilje, odločili, da na volitvah podpremo Matjaža Rakovca,« so sporočili. Po drugi strani pa se v kranjski stranki Gibanje Svoboda, ki bo imela v novem mandatu mestnega sveta 6 svetnic in svetnikov, niso izrazili, koga podpirajo v drugem krogu. »Pozivamo vse občanke in občane, da se udeležijo volitev in volijo po svoji vesti,« nam je povedala Sandra Gazinkovski.

Rakovec lahko pričakuje tudi na podporo Levice. »Podpiramo aktualnega župana, Matjaža Rakovca, saj si še naprej želimo biti konstruktiven partner v mestnem svetu. Prav tako menimo, da bomo z aktualnim vodstvom lažje uresničevali naše prioritete - skrb za okolje in živali, gradnja novih najemniških stanovanj, izgradnja novega javnega doma upokojencev grajenje javnih vrtcev in šol, ureditev razmer v zdravstvu, vlaganja v kulturo in šport, zelena delovna mesta,« nam je sporočila Ana Černe, ki bo tudi naslednja štiri leta edina mestna svetnica Levice v kranjskem mestnem svetu.

Igor Velov, ki je bil v prvem krogu kandidat za župana in bo v naslednjem mandatu edini predstavnik Liste za razvoj Kranja v kranjskem mestnem svetu, v drugem krogu ne podpira  nobenega kandidata. Ob tem pa sicer dodaja: »Mislim, da je  Matjaž Rakovec favorit. Moje mnenje je, da bo Rakovec boljši župan kot Ivo Bajec.«

K Rakovcu se nagiba tudi Zoran Stevanović, ki je v prvem krogu za župana Mestne občine Kranj pristal na tretjem mestu. Za Dnevnik je povedal, da v nedeljo pričakuje Rakovčevo zmago. V mestnem svetu bo imela Resni.ca v naslednjem mandatu 5 mestnih svetnic in svetnikov in Stevanović je prepričan, da bi lažje sodelovali z Rakovcem kot Bajcem.

V zmago Rakovca je prepričan tudi Aleksander Svetelj, ki je v prvem krogu županskih volitev v Kranju pristal na četrtem mestu. Podpirala ga je stranka Več za Kranj, ki bo imela v novem mandatu v mestnem svetu dva svetnika. Kot je Svetelj še povedal za Dnevnik, mu je sicer Bajčeva osebnost bolj všeč od Rakovčeve, a mu niso po godu določene Bajčeve stranke v ozadju.

Matjaža Rakovca sicer v drugem krogu podpira tudi stranka SD, ki ga je že sicer predlagala za mesto župana. Stranka je v Kranju na tokratnih lokalnih volitvah zmagala in bo v naslednjem mandatu imela 7 mestnih svetnic in svetnikov. Iva Bajca po drugi strani podpirajo SDS – na njihovi listi za mestni svet je bil Bajec tudi izvoljen v mestni svet, poleg njega pa še 5 svetnic in svetnikov -, NSi, ki bo v novem mandatu imela 3 svetnike, ter SLS in Zeleni Sloveniji, ki pa so ostali brez svetniških mest v kranjskem mestnem svetu.

Komentarjev 2
  • Plavi-mil 13:38 02.december 2022.

    SAj zato jih pa uvažajo, da so na oblast, posledice bodo čutili tudi njegovi otroci in vnuki, za komuniste ni važno, koliko škode naredijo državi, samo, sa so na oblasti.

  • kmetek 12:20 02.december 2022.

    kaj čudnega? šiptarjade je veliko.