Gorenjska
9276 ogledov

Rdeči alarm: Se Kranju in okolici obeta skok okužb?

Peter Šalamon
V analizah odpadnih vod, ki se stekajo iz Mestne občine Kranj in sosednjih občin v kranjsko čistilno napravo, so zaznali povečano količino koronavirusa. Odpadne vode namreč skrivajo napoved prihodnjega razvoja epidemije. Rezultati kažejo možen porast števila okuženih s covidom-19 v Kranju in sosednjih občinah v naslednjih dveh tednih.

V ponedeljek, ko se obetajo sprostitve nekaterih ukrepov in ponovno odprtje šol, bo fluktuacija ljudi znova povečana, s tem pa bo narastla tudi možnost prenosa virusa. Na Mestni občini Kranj (MOK) zato poudarjajo, da je izredno pomembno upoštevanje zaščitnih ukrepov za zamejevanje širjenja covida-19. Gre za znane ukrepe, kot so nošenje zaščitne maske, vzdrževanje medsebojne razdalje, razkuževanje rok, higiena kašlja. Na občini občanke in občane naprošajo, da se jih dosledno držijo, sploh v luči analize odpadnih voda Nacionalnega inštituta za biologijo. Ta namreč kaže na povečano količino virusa. Ob močnem porastu okužb pa bi se Gorenjska po vladnem semaforju lahko hitro obarvala v črno.

»Ker količina virusa, zaznana v odpadnih vodah, lahko napoveduje porast okužb med prebivalstvom v prihodnjih dveh tednih, smo sklicali sestanek z direktorico Zdravstvenega doma Kranj in predstavniki Civilne zaščite MOK. Občanke in občane prijazno prosim, da zaščitijo sebe in druge, se testirajo in izolirajo, če so bili v stiku z okuženim. S pravočasnim odkrivanjem okužb bomo širjenje virusa zamejili,« je sporočil kranjski župan Matjaž Rakovec.

 

Hitro testiranje se nadaljuje

V Kranju testiranje s hitrimi antigenskimi testi še naprej poteka vsak delovni dan v Globusu, in sicer med 9. in 12. uro, ob četrtkih pa še v popoldanskem terminu med 13. in 15. uro. Največ obiska beležijo ob 9. uri, zato zdravstveno osebje javnost poziva, naj ne prihaja množično ob tej uri, temveč se razporedi po celotnem terminu. Naročanje ni potrebno, s seboj je treba imeti le zdravstveno kartico in osebni dokument. Če se bo obisk močno povečal, bodo odprli tudi dodatna mesta za testiranje.

»Ljudem priporočamo, da pridejo na testiranje tretji do peti dan po stiku z okuženo osebo. Pomembno je, da si ne zatiskajo oči, da niso okuženi, saj so potencialni nosilci virusa. Prav tako je ob stiku z okuženimi bistvena samoizolacija. Bolj bomo odgovorni, hitreje bomo življenje vrnili v običajne tirnice. Ne želimo si nadaljnjih zaostritev ukrepov, zato prosimo vse, da se zares vedejo odgovorno,« je pozvala direktorica Zdravstvenega doma Kranj dr. Lili Gantar Žura.

Komentarjev 9
 • Avatar oven
  oven 17:50 09.april 2021.

  Prekuhavajte urin.

 • Ender3 16:21 09.april 2021.

  S tem se dodatno smešijo, s temi rezultati napovedovati širjenje okužb je skrajno neodgovorno, še posebno, če bodo takšne analize označili kot, zlati standard iz odplak.

 • Decko 16:10 09.april 2021.

  Kacin tud serje v to luknjo