Gorenjska
1296 ogledov

Rdeči panterji praznujejo 50 let

Rdeči panterji, specialna enota policije
1/2
MNZ
V Kongresnem centru Brdo je danes potekala slovesnost v počastitev 50-letnice obstoja specialne enote slovenske policije. Dogodka so se udeležili v. d. generalnega direktorja policije mag. Senad Jušić s sodelavci, minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar s sodelavci, v. d. glavnega inšpektorja Inšpektorata za notranje zadeve Vesna Gutman, aktualni in nekdanji pripadniki te elitne enote slovenske policije, so sporočili z ministrstva za notranje zadeve.

Delo Rdečih panterjev, kot se imenuje specialna enota policije, ni povsem običajno in zahteva celega človeka, je poudaril poveljnik Damjan Žagar:

"Moč specialne enote temelji na znanju, sposobnostih in izkušnjah, ki so se zgodovinsko razvijale in bogatile. Rdeči panterji sledimo motu Izurjeni za pomoč, a tudi za udarnost in ostrino. Ta moto je naš odgovor na izzive, ki so pred nami, in sicer da smo pripravljeni na boj s terorizmom ter nevarnimi storilci kaznivih dejanj in ekstremnega nasilja. Zakonitost in strokovnost sta temeljni načeli, od katerih ne odstopamo. V vseh ključnih trenutkih osamosvojitve in razvoja Slovenije smo bili temeljni branik ustavnih postulatov pravne države."

V. d. generalnega direktorja policije mag. Senad Jušić se je pripadnikom enote zahvalil za njihov prispevek k varnosti vseh nas, prebivalcev Republike Slovenije, ter jim čestital ob visokem jubileju. Poudaril je, da so dogodki, kot je današnji, redki, saj je enota zaradi narave svojega dela očem pogosto skrita in se v javnosti ne izpostavlja. V svojem nagovoru ni pozabil niti na družine specialcev. "Iskrena hvala tudi vašim družinam, saj vem, da bi bile brez njihove podpore vaše vrste prazne, slovenska policija pa prikrajšana za svoj najeminentnejši del."

Rdeči panterji, specialna enota policije | Avtor: MNZ Minister Boštjan Poklukar in poveljnik Damjan Žagar (desno). MNZ

Zbrane je nagovoril tudi minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar. Izpostavil je zgodovinsko vlogo specialne enote v osamosvojitvenih procesih. V tem obdobju so bili njeni pripadniki tam, kjer je bilo najtežje, opravljali so specialne naloge, mnoge še danes zavite v tančico skrivnosti in poklicne molčečnosti.

"V največji konspirativnosti je specialna enota delovala na tajnih lokacijah ter s posameznimi akcijami demonstracije sile psihološko učinkovala na moralo jugoslovanskih oficirjev in njihovih obveščevalnih služb."

Na častno mesto je postavil "legendarnega poveljnika, pokojnega Vinka Beznika, ki je specialno enoto vodil v času najtežjih preizkušenj. Neverjeten pogum, odločnost, srčnost, karizma in zmagovalni duh poveljnika Vinka Beznika bodo še dolgo navdihovali generacije specialcev." Ob tem je minister napovedal, da bodo v prihodnje ustrezno obeležili spomin na Beznika, in sicer bodo pri tem sodelovali svojci, veterani Združenja Sever, policija in ministrstvo za notranje zadeve.

Zahvala za pripadnost in trud

Slavnostni govori so bili zaokroženi s podelitvijo spominskega znaka notranjega ministrstva specialni enoti za njene zasluge in uspešno delo: spominski znak je v imenu enote prevzel poveljnik specialne enote Damjan Žagar.

Vodstvo specialne enote pa je podelilo zahvale nekdanjim poveljnikom. Sledila je slovesna predaja novega prapora Specialni enoti in predaja dosedanjega prapora, ki je odražal duh nekega drugega, preteklega časa, Muzeju slovenske policije v trajno hrambo.

Ob koncu slovesnosti na Brdu so prikazali krajši film o specialni enoti (spodaj), objavljen je tudi na spletni strani MNZ.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.