Gorenjska
1879 ogledov

Regijska bolnišnica neti prepire

Splošna bolnišnica Jesenice Anže Petkovšek Splošna bolnišnica Jesenice
Da Gorenjska rabi novo regijsko bolnišnico, je dejstvo. Kje bo ta stala, pa še ni dorečeno. In prav lokacija je kriva za prepire, saj bi jo imeli na Jesenicah in v Radovljici, v igro pa je zdaj vstopil tudi Kranj. Jeseniški župan je prav zaradi tega odstopil z mesta podpredsednika Sveta gorenjske regije.

V Mestni občini Kranj (MOK) so še lani poudarjali, da je na Gorenjskem enotno mnenje, da jih nihče od lokalnih skupnosti, ki takšne zdravstvene ustanove že imajo na svojem področju, v bodoče ne želi izgubiti. V Kranju si tako še vedno želijo, da ostaneta porodnišnica in Klinika Golnik, so takrat poudarili na občini. »Ne gre za postavitev nove stavbe, ampak za povezovanje zdravstvene sfere na Gorenjskem. Verjetno so tukaj nujne nove prostorske kapacitete, ampak si jih predstavljam v sklopu obstoječih ustanov,« je takrat dejal podžupan Janez Černe.

Prejšnji teden pa je udarila novica, da bi najboljši dostop do zdravstvenih storitev največjemu številu prebivalstva omogočili s pridobitvijo nove regijske bolnišnice v Kranju. Kot so zapisali na kranjski občini, si prizadevajo, da bi v Kranju, največjemu mestu v gorenjski regiji, postavili novo regijsko bolnišnico in tako občanom kot drugim prebivalcem regije zagotovili najboljši dostop do zdravstvenega varstva. »Kranj med vsemi lokacijami, ki si prizadevajo za novo regijsko bolnišnico na Gorenjskem, predstavlja najbolj poseljeno občino. Hkrati je zelo primeren tudi po časovnem dostopu iz drugih krajev v regiji. Bolnišnico bi zgradili na Zlatem polju, kjer ima MOK primerno zazidljiva in v prostorskih načrtih namembna zemljišča; njihov največji lastnik je Republika Slovenija. Gre za območje z vso potrebno prometno infrastrukturo, avtocestnim dostopom, neposredno bližino javnega prometa in zaledno infrastrukturo. Pomembno vlogo igra tudi bližina letališča. Umestitev nove dejavnosti v prostor bi bila na tem območju optimalna – tako demografsko kot geografsko,« so zapisali v sporočilu za javnost.

Na MOK so s ciljem pridobiti regijsko bolnišnico v Kranju opravili temeljite analize in izdelali Elaborat umestitve Splošne bolnišnice Gorenjske v prostor. Razpolagala bi s 600 posteljami. V njej bi bilo mogoče na letni ravni hospitalizirati 35.000 ljudi in opraviti 220.000 ambulantnih obravnav. Zaposlovala bi približno 1400 ljudi. V občini že delajo analizo potreb vrtca, osnovne šole, prostočasnih dejavnosti.

 

Jeseniški župan odstopil z mesta podpredsednika Sveta gorenjske regije

Da bi regijska bolnišnica ostala v njihovi občini, že ves čas poudarjajo na Jesenicah. Jeseniška občina je marca izvedla peticijo, pod katero se je v podporo ohranitvi dejavnosti splošne bolnišnice na Jesenicah podpisalo 5200 ljudi, podporo pa so ji izrazile tudi okoliške občine.

Tokratna poteza kranjske občine pa jih je močno presenetila. Zaradi te odločitve je tako jeseniški župan Blaž Račič podal odstopno izjavo z mesta podpredsednika Sveta gorenjske regije. »Kot sem že večkrat izpostavil vprašanje morebitne gradnje nove regijske bolnišnice ne sme in ne more biti le prostorsko vprašanje, torej vprašanje lokacije nove bolnišnice. Tematika umestitve nove regijske bolnišnice v prostor je pomembno vprašanje izvajanja zdravstvene dejavnosti ne le v regiji, ampak v državi, je tudi vprašanje zagotavljanja javnega zdravja, socialno vprašanje, treba je upoštevati izobraževalni, ekonomski vidik, skratka, gre za vprašanje, ki se tesno povezuje z razvojnimi prizadevanji v regiji. In če vemo, da je treba razvoj regije načrtovati tako, da se bodo vsa lokalna okolja v regiji razvijala enakomerno, pobudi Kranja in Radovljice tej usmeritvi ne sledita. Omenjeni občini sledita zgolj svojim, parcialnim interesom in kot bi ne poznali bogate tradicije izvajanja bolnišnične dejavnosti v regiji,« je med drugim zapisal Račič in dodal: »Če predsednik Sveta gorenjske regije skrbi le za interese MOK in pri tem pozablja, zapostavlja ali celo zanemarja zagotavljanje enakomernega razvoja regije, takšnih aktivnosti predsednika kot podpredsednik Sveta gorenjske regije ne morem podpirati.«

Na odstop se je že odzval župan MOK Matjaž Rakovec, ki predseduje Svetu gorenjske regije. »Cilj občine ni selitev dejavnosti ali ukinjanje Splošne bolnišnice Jesenice. Kranjska občina si želi, da vse štiri obstoječe bolnišnice na Gorenjskem delujejo naprej oziroma se po potrebi tudi širijo. Zavzemamo pa se za to, da se zdravstvena dejavnost dopolni na območju kranjske občine. Zato smo naročili izdelavo elaborata, ki je pokazal, da bi največjemu številu prebivalstva - ne le prebivalcem Mestne občine Kranj, temveč tudi drugih gorenjskih občin -, najboljši dostop do zdravstvenih storitev omogočila prav regijska bolnišnica v Kranju," je za STA povedal Rakovec.

 

Najprimernejša lokacija v Radovljici

V igri za novo regijsko bolnišnico je tudi občina Radovljica, ki je k projektu resno pristopila že pred časom. Tako imajo pripravljene že veliko potrebne dokumentacije, ob tem pa so ustanovili tudi posebno svetovalno skupino. Ta županu svetuje pri postopkih za izvedbo projekta gorenjske regijske bolnišnice, povezuje občino s pristojnimi državnimi ustanovami in z drugimi gorenjskimi občinami ter občino, lastnike zemljišč in državne ustanove pri zagotavljanju potrebnih zemljišč.

Tudi v Radovljici jih je napoved MOK, da vstopa za pridobitev regijske bolnišnice v Kranju, presenetila. Župan Ciril Globočnik je v odzivu zapisal: »Še naprej zagovarjamo, da je radovljiška lokacija optimalna za novo regijsko bolnišnico. To potrjuje v letu 2017 izdelana prostorsko programska preveritev za umestitev Gorenjske regijske bolnišnice v neposredni bližini avtocestnega priključka na jugovzhodnem robu Radovljice in dosedanja mnenja stroke. Osrednja lega Radovljice bi izboljšala dostopnost bolnišnice v vsej Gorenjski. Predvideno območje ima ugodno prometno povezavo v regiji in navezavo na prometno infrastrukturo. Radovljica je primerna glede časovne dostopnosti tudi po mednarodnih kriterijih, zelo pomembna je lega ob avtocesti. Prednost pa je tudi že sprejet prostorski dokument, ki omogoča pripravo projektov za pridobitev gradbenega dovoljenja. Prepričan sem, da bo stroka oz. ministrstvo za zdravje te argumente upoštevala pri odločitvi o lokaciji.«

Radovljico kot najprimernejšo lokacijo za novo gorenjsko regionalno bolnišnico pa podpira tudi sedanji zdravstveni minister Janez Poklukar. Že na zaslišanju pred Državnim zborom je dejal: »Moje osebno mnenje je, glede na to kako regija leži,  da je seveda optimalna lokacija Radovljica. To pa ne pomeni, da se katera koli zdravstvena dejavnost na zdajšnji lokaciji umika. Nenazadnje, čez cesto sedanje (op. jeseniške) bolnišnice je Fakulteta za zdravstvo, ki producira odlične kadre. Verjamem, da je tukaj priložnost, da kot novost vzpostavimo mestno bolnišnico, s katero upravlja fakulteta in s tem usposablja nove kadre za področje zdravja. Zdaj so eden glavnih problemov tudi kapacitete za negovalne bolnišnice in s tega vidika je to odlična priložnost. Na zdajšnji lokaciji pa za neko pravo, sodobno bolnišnico ni rešitve.«

Komentarjev 2
  • janez864 15:40 05.maj 2021.

    Vsaka krajevna skupnost naj ima bolnišnico pa še kakšno več za ulico.

  • Avatar crusader666
    crusader666 10:58 05.maj 2021.

    Bolnišnica bo stala tam kjer bo odločil maršal Twito, tko, da se ne preveč sekirat in kregat! Sicer pa koji če nam kurac nova bolnica, če pa zdravijo samo eno bolezen in to je COVID!!