Gorenjska
1150 ogledov

Rekordna proračuna

Kranj
Kranjski mestni svetnice in svetniki so potrdili osnutka proračunov za leti 2022 in 2023.

V letu 2022 je prihodkov predvidenih v višini dobrih 72 milijonov evrov, leta 2023 pa dobrih 68 milijonov evrov, odhodkov pa leta 2022 slabih 85 milijonov in 2023 slabih 76 milijonov evrov. Za investicije je tako v letu 2022 predvidenih 37,5 milijona evrov, leta 2023 pa 28,4 milijona evrov. Med največjimi investicijami so vlaganje v Poslovno cono Hrastje, prizidek telovadnice pri Osnovni šoli Staneta Žagarja, komunalna infrastruktura Golnik-Mlaka, ureditev Kovačnice v prostorih nekdanje pošte v starem Kranju, rekonstrukcija Savske ceste od Smledniške ceste do Savske loke, novogradnja vrtca Sonček, ureditev kanjona Kokre, obnova objekta nekdanje Trgovske šole in investicije v Krajevne skupnosti.

»V obeh letih bo potrebna zadolžitev do po 12 milijonov evrov. Mestna občina Kranj je med manj zadolženimi občinami v Sloveniji, zato si lahko to privoščimo. Sta pa bila osnutka proračunov v mestnem svetu zelo dobro sprejeta, saj se že celo leto srečujemo s svetniškimi skupinami ter njihove ideje in želje vnesli v proračuna, kolikor je bilo le možno. Sicer pa sta oba proračuna zelo razvojno naravnana,« je povedal kranjski župan Matjaž Rakovec.

Da sta proračuna zelo dobro pripravljena, so na sami seji izpostavljali tudi mestni svetniki. »Ker sta vlada in Državni zbor sprejela ustrezne zakone, imamo sedaj v občinah najboljše finančno stanje od osamosvojitve. Toliko denarja, kot ga imajo občine za investicije sedaj, ni bilo še nikoli na razpolago. To so tudi temelji, na katerih slonijo projekti v naših proračunih, zato ju v SDS podpiramo,« je dejal mestni svetnik Branko Grims (SDS).

Da sta proračuna dobra, je povedal tudi Igor Velov (Lista za razvoj Kranja): »Dobra sta zato, ker sta razvojno naravnana in predvsem prednost dajeta projektom, pri katerih lahko dobimo denar tudi iz drugih virov. V obeh proračunih pa lahko tudi vidimo kar nekaj projektov, ki jih imamo v programu Liste za razvoj Kranja.« Oba osnutka proračunov podpirajo tudi v Novi Sloveniji. »Tako demokratično še nismo nikoli svetniške skupine sodelovale pri nastajanju proračuna. Veseli me tudi, da je vlada dvignila povprečnino, ki občinam omogoča več investicij. In investicije v naših proračunih so dobro pripravljene,« je izpostavila Irena Dolenc (NSi).

Komentarjev 1
  • David_Boyle 16:09 22.oktober 2021.

    Prvi mesec sem od tega preprostega spletnega gospodinjskega dela prejel 26391. To delo je na spletu in je delno ali v zaključnem obdobju zelo enostavno, samo sledite navodilom na tem blogu ... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦